La pandèmia continua fent estralls en tota la població, però hi ha col·lectius que l’estan patint d’una manera més invisible. Arrels Fundació ha tornat a alertar que les persones sense llar no formen part de cap col·lectiu prioritari, ni dels cribratges ni de les vacunacions.

De fet, encara no se sap quan rebran el vaccí. Per això, Beatriz Fernández, cap de l’equip jurídic de l’entitat, insisteix: “És un col·lectiu de risc, tant per l’edat com les malalties que tenen associades”. A més, tampoc se’ls fa cribratges i, per tant, no es poden detectar casos asimptomàtics del virus.

El fred, un dels enemics dels sensesostre

Arrels fa un altre crit d’alerta: en tan sols tres mesos han mort 14 sensesostre a la ciutat. A més, Fernández apunta que han pogut demostrar que, la causa de la defunció de tres d’aquestes persones ha estat el fred.

De fet, l’11 de gener van morir dues persones per afeccions pulmonars i cardíaques, sumades a la hipotèrmia. Pocs dies després, els Mossos d’Esquadra van rebre un altre avís per alertar del cos sense vida d’una persona sense llar al carrer del Consell de Cent, també amb signes d’hipotèrmia.

Menys refugis a l’espai públic

A més, Arrels ha confirmat a betevé que estan fent una llista per detectar tots els elements arquitectònics que impedeixen que els sensellar trobin refugi a l’espai públic de Barcelona, com ara reixes o blocs de ciment. L’entitat lamenta que l’arquitectura de la ciutat cada vegada és més hostil amb les persones que no tenen casa.

Fernández també subratlla que “cal adaptar els recursos a les necessitats de les persones que viuen al carrer”. I afegeix que calen espais “més individuals, íntims i on aquestes persones se sentin segures”.

“Viure al carrer escurça la vida”

A través d’un tuit, l’entitat també detalla que, entre les persones mortes, la més jove tenia 28 anys i la més gran 69 anys. A més, sentencia: “Haver de viure al carrer escurça els anys de vida i, fins i tot, mata”.

A finals d’octubre de 2020, Arrels Fundació i l’hospital de campanya de Santa Anna van organitzar un acte d’homenatge a les 70 persones sense llar que van morir a Barcelona en l’últim any.