(ACN) La campanya de la Renda d’enguany portarà sorpreses negatives per a moltes persones. Centenars de milers de treballadors en ERTO hauran de fer la declaració de l’IRPF en el cas d’haver ingressat més de 14.000 euros l’any 2020, ja que han tingut dos pagadors –l’empresa i el SEPE–. Són aquells que han rebut un mínim de 1.500 euros de cadascun. I aquesta declaració de la renda sortirà per a una gran majoria, segons els experts, a pagar, ja que el SEPE no ha practicat retencions als pagaments de l’atur.

Prestacions del SEPE sense retenció

Segons l’advocat i professor col·laborador de la UOC, Lluís Basart, el govern espanyol hauria hagut de fer una excepció normativa amb aquest col·lectiu que es troba en una situació econòmica “complicada” i que ara es pot trobar amb l’ensurt d’haver d’abonar “de cop totes les retencions” derivades de la prestació. Per exemple, una persona que ha cobrat 21.000 euros, 5.000 dels quals del SEPE i 16.000 de la feina, haurà d’acabar pagant 1.647 euros.

Per pal·liar la situació, s’espera que Hisenda aprovi els propers dies el fraccionament en sis terminis de l’IRPF fins al desembre sense interessos de demora als afectats per un expedient.

Tributar per diners no rebuts

Un cas pitjor és el d’aquelles persones que hauran d’incloure a la declaració diners que no coincideixen amb els que han rebut. L’Agència Tributària ha avisat en una nota informativa que els treballadors que sàpiguen del cert quin és l’error en el pagament de l’ERTO poden declarar la quantitat que tocaria i no la que han rebut. Els que no tinguin aquesta informació, hauran de tributar ingressos de més o de menys i fer una declaració rectificativa quan el SEPE comuniqui quin és l’import correcte. Segons Lluís Basart, el termini per a fer aquesta rectificació “és molt ampli”, de 4 anys. Si traduïm aquest fet a la campanya actual, entre el 7 d’abril i el 30 de juny, hi haurà persones que declararan uns diners que no han arribat mai al seu compte corrent, però que figuren a les seves dades fiscals.

“Com que els diners estan associats al meu DNI, encara que s’hagi ingressat al compte d’una altra persona, consta com si ho hagués cobrat jo. Ara em trobo que he de declarar uns diners que no he cobrat i per tant em sortirà a ingressar”,
Anna, treballadora en ERTO al 2020

L’Anna ha explicat a l’ACN que encara no ha cobrat els quatre mesos d’ERTO del primer confinament, però que tot i així els haurà de declarar. Ha hagut de contractar un advocat per recuperar els diners i, en paral·lel, un gestor que l’assessori amb la renda.

Recomanen esperar una possible regularització

Per a situacions com aquesta, expertes com Carme Jover, economista i vocal de la Comissió d’Assessors Fiscals del Col·legi d’Economistes de Catalunya, recomana esperar “el màxim” de temps possible per fer la declaració, per veure si el SEPE regularitza les dades o almenys comunica quina és la quantitat que havien d’haver cobrat. “Fer la renda dues vegades perquè la xifra no està bé costa molt. Si no ho tens clar, espera’t”, afirma.

Compte amb les deduccions per maternitat

Un tercer aspecte a tenir en compte si s’ha estat en ERTO és la deducció per maternitat. En cas d’ERTO total, les mares treballadores amb fills de menys de tres anys perden el dret, per a aquest període, a restar-se 1.200 euros anuals, amb l’increment de 1.000 euros més per guarderia. “Si has estat quatre mesos de baixa per l’ERTO, no podràs cobrar la deducció de maternitat durant aquests mesos perquè no has estat treballant efectivament”, explica l’economista i assessora fiscal Carme Jover.

Sí que tindran dret a aquestes deduccions si l’expedient ha sigut parcial, ja que, d’aquesta manera, la persona haurà continuat cotitzant i tindrà dret a la part proporcional, assegura Concha Forteza, ponent de la Comissió Fiscal del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya.

En canvi, estar en ERTO no comportarà cap canvi en les deduccions per famílies nombroses, per ascendent amb dos fills i per discapacitat dels pares, fills o cònjuges.