Amb la posada en marxa de les regions sanitàries proposada per la  Generalitat i encara pendent d’aprovació per part del govern central, l’entrada en la fase 1 de la desescalada pel que fa al municipi de Barcelona es podria endarrerir unes setmanes més enllà de l’11 de maig. Aquesta situació no ha agradat gens al petit comerç i empreses minoristes, que, durant una reunió amb el president de la Generalitat, Quim Torra, li han demanat poder obrir els comerços a partir del proper dilluns conforme al que pertocaria a la fase 1, que, entre altres coses, deixa enrere l’obligatorietat de concertar cita prèvia i situa l’aforament dels establiments al 30 %.

Una situació límit

Una de les associacions d’aquests petits negocis familiars, Comertia, ha expressat en la reunió amb Torra que “la incertesa i la manca de regulació clara per part del govern sobre la data real de reobertura estan causant una gran preocupació als empresaris. Les cadenes de venda al detall, amb les botigues tancades des del 13 de març i les plantilles en ERTO, han demanat al govern no endarrerir més la desescalada.

L’associació també demana permetre l’adaptació o delimitació dels locals que superin els 400 m² de superfície, que encara no poden obrir, ja que hi ha molts sectors que, pel tipus de producte que venen, requereixen un major espai comercial“.

Flexibilitzar els ajuts

Comertia també ha demanat “al govern que pressioni el govern central perquè permeti flexibilitzar els ERTO segons la demanda i a fons perdut, ja que les empreses no poden sufragar més despeses“.

I finalment, també ha reclamat que es reprengui la regulació dels lloguers comercials perquè considera que la Llei 15/2020, del 21 d’abril, només afavoreix els propietaris i deixa en una situació de desprotecció els arrendataris de locals comercials.