Els resultats preliminars de l’estudi de seroprevalença del coronavirus a l’estat espanyol determinen que un 7,1 % dels ciutadans de la província de Barcelona estan immunitzats. A la província de Lleida són el 3,7 %; a Tarragona, l’1,6 %, i a Girona, el 2,5 %. Al conjunt de Catalunya la xifra és del 5,9 % i a l’estat espanyol, d’un 5 %. Segons aquestes dades i fent una projecció estadística, uns 2,3 milions d’espanyols han passat la malaltia.

Estudi seroprevalença a les províncies de Catalunya

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha fet públics els primers resultats de l’estudi, que tenen com a objectiu estimar amb més precisió el nivell de contagis de la població i la propagació del virus.

Lluny de la immunitat de grup

Aquests resultats són fruit de la primera de les tres fases de les quals consta l’estudi per determinar els anticossos de la població per no infectar-se de la covid-19. Els resultats indiquen que l’estat espanyol encara està lluny de la denominada immunitat de grup, que representa entre el 60 i el 70 % de la població. Un cop s’arribi a la immunitat de grup, la pandèmia estaria molt més controlada i els possibles contagis es minimitzarien. D’altra banda, les dades constaten que la immunitat és inferior en menors i similar entre homes i dones.

60.000 ciutadans analitzats

L’estudi es va començar a fer al març i hi han col·laborat el Ministeri de Sanitat, l’Institut de Salut Carlos III i l’Institut Nacional d’Estadística. En total, s’han analitzat 36.000 llars i 60.000 persones i hi han participat 1.416 centres de salut d’arreu. A banda dels tests ràpids, l’estudi farà un seguiment de les persones estudiades fent tres visites als domicilis, anàlisis de sang i qüestionaris als ciutadans.

Dijous es decidirà si Barcelona passa a la fase 1

El ministre de Sanitat també ha fet referència a la possibilitat que Barcelona pugui avançar a la fase 1 de la desescalada en els propers dies. Tot i que el Departament de Salut ha proposat que la regió sanitària de Barcelona no avanci en el procés de desconfinament, Illa no ha volgut avançar si es produirà o no. Això sí, ha explicat que aquest dijous el ministeri i Salut es reuniran per prendre una decisió.