El Departament de Salut obre la porta perquè els comerços de Barcelona obrin sense cita prèvia i que les biblioteques facin préstecs de llibres malgrat no ser proposada per avançar a la fase 1 de la desescalada. La conselleria ha consensuat la proposta amb l’Ajuntament abans de traslladar-la al Ministeri de Sanitat, que és qui té l’última paraula. Malgrat aquest avançament “parcial” en la desescalada (batejat com a fase 0,5), encara no es permetrien les terrasses de bars i restaurants a la ciutat ni tampoc les reunions amb familiars o amics.

Ara per ara, només els establiments de les regions sanitàries que es troben en la fase 1 poden oferir presencialment productes o serveis als clients sense cita prèvia. Això vol dir que la ciutat, que continua en la fase 0, ha quedat fins ara al marge d’aquest escenari, però això podria canviar els pròxims dies si el Govern espanyol ho autoritza.

Obrir sense cita prèvia malgrat ser a la fase 0 ha estat una petició que ha fet el sector comercial de la ciutat en les últimes hores, que veu amb preocupació com alguns establiments no podran tornar a aixecar la persiana després de la crisi del coronavirus.

Centres de culte i centres d’investigació en la fase 0,5

La consellera Alba Vergés també ha demanat a Sanitat que autoritzi l’obertura de centres educatius per fer-hi tasques administratives, així com la dels centres d’investigació i instal·lacions cientificotècniques. També proposa que els centres de culte i els museus puguin obrir amb 1/3 de l’aforament sempre que puguin garantir les mesures de seguretat i que l’esport professional pugui reprendre l’activitat en centres com el CAR de Sant Cugat.

Per últim, el Departament de Salut ha proposat al Govern espanyol “flexibilitzar” les vetlles. “Acomiadar les persones estimades és una qüestió de drets fonamentals”, ha dit l’alcaldessa de Barcelona.

Barcelona vol tenir terrasses el 25 de maig

Ada Colau ha compartit la proposta “prudent” feta per Salut i espera que el Govern espanyol l’avali. “Estem d’acord en no passar completament a la fase 1”, ha dit. Sobre la reobertura de les terrasses i les reunions familiars als domicilis, Colau ha dit que l’Ajuntament treballa perquè això sigui una realitat a partir del 25 de maig. Això, sempre que la tendència de l’epidèmia continuï a la baixa i no hi ha rebrots fins aleshores. 

El govern municipal ha volgut enviar un “missatge de suport i escalf” a bars i restaurants, un dels establiments més afectats per l’emergència sanitària. Ada Colau ha destacat la funció “social i emocional” que tindran les terrasses en les retrobades posteriors al confinament.