Ajuntament Barcelona

Barcelona va ser una de les sis regions sanitàries catalanes que no van passar a la fase 1 del desconfinament el dia 11 de maig. També és la que té el risc de rebrot més alt, segons l’índex amb què treballa la Generalitat, i això fa augmentar el temor que la capital catalana s’acabi quedant enrere en el camí de la desescalada pel coronavirus.

Les característiques de la capital catalana són molt específiques i, per això, la Generalitat i l’Ajuntament van anunciar, dijous passat, la creació d’una oficina conjunta per al desconfinament de Barcelona. Des d’aleshores, en el marc d’aquesta oficina, s’han anat reunint diferents grups de treball (de diferents àmbits) i aquest dimecres, segons la consellera de Salut, Alba Vergés, es trobaran per fer una “avaluació conjunta”.

En la trobada hi participaran membres de la Secretaria General de Salut, d’Interior i de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, però també de l’àmbit de la mobilitat, entre d’altres. L’objectiu serà avaluar “com creiem que està la ciutat”, tot i que Vergés ja ha remarcat que, si bé sanitàriament l’evolució és “bona”, hi ha altres criteris a tenir en compte.

Fase 1: dies, més que setmanes

En el punt de mira hi ha la possibilitat, o anhel, de passar a fase 1. Tant l’Ajuntament com la Generalitat han reiterat que aquest pas es farà al més aviat possible. Parlen de dies més que de setmanes, però sense concretar. De fet, quan Alba Vergés ha parlat aquest dimarts sobre quan es faran propostes noves perquè altres territoris puguin deixar enrere la fase 0, ha dit: “Farem les propostes quan considerem que tenim els informes adients que sustentin que es pot passar a la fase 1“. I hi ha afegit que “potser no podrà ser a tot arreu”, però que “no s’esperarien 15 dies més. Segur que les tindrem en breu”.