Imatge de la campanya 'Ara et toca a tu' de la Fundació Barcelona Comerç
Font: Fundació Barcelona Comerç

Ja és un fet. Barcelona tampoc no passarà a la fase 1 de la desescalada pel coronavirus el 18 de maig. Haurà d’esperar, com a mínim, una setmana més. I això posa encara més contra les cordes un teixit comercial que ja es troba “al límit”. Barcelona Comerç insisteix que el compromís de les botigues de proximitat amb la salut de la ciutadania és absolut, però demana mesures per fer sostenible la situació.

No veu clar, per exemple, seguir treballant supeditats a una cita prèvia, tal com s’estableix en la fase 0, i per això proposa que s’aixequi aquesta restricció mentre la ciutat no pugui avançar en el pla de desescalada. La petició la trasllada a les administracions alhora que recorda la necessitat de prendre mesures operatives, fiscals i econòmiques més contundents de suport al sector.

Degoteig de botigues que ja no tornaran a obrir

Segons Barcelona Comerç, aquesta setmana hi ha hagut més establiments dels eixos comercials que han aixecat la persiana tot i les restriccions de la fase 0. Si la passada ho van fer poc més del 15 %, diu que aquests dies s’hi han sumat entre un 10 i un 20 % més.

L’entitat, però, també posa l’accent en el degoteig de botigues que, assegura, tenen intenció de cessar l’activitat. “Pràcticament dos mesos de comerços tancats, zero ingressos i pagament de lloguers, subministraments, quotes de la Seguretat Social… han deixat els calaixos buits. Els crèdits ICO no estan funcionant i ens estem endeutant. Estem al límit”, assegura Salva Vendrell, president de Barcelona Comerç.

El fet que encara no hi hagi data per avançar cap a la normalitat, apunta, fa molt difícil preveure quants establiments, finalment, no podran tornar a obrir la persiana.