L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya han creat una “oficina conjunta” perquè les dues institucions coordinin i facin un seguiment del desconfinament a la ciutat els pròxims dies. Aquesta taula es reunirà per primera vegada aquest dijous i és el resultat de la col·laboració que han mantingut les dues administracions durant les darreres setmanes d’emergència sanitària a causa del coronavirus, com és el cas del projecte dels pavellons salut o el de les residències.

L’alcaldessa, Ada Colau, ha defensat la utilitat d’aquesta coordinació entre administracions per a un procés de desescalada que serà “llarg i complex” i que haurà de preveure “milers de casuístiques”. Aquesta taula serà l’espai on es monitoritzaran tots els indicadors i s’avaluarà “quan es donen les condicions per passar de fase“. En aquest sentit, Colau ha compartit la proposta de Salut perquè Barcelona no entri en la fase 1 del desconfinament l’11 de maig i defensa que ho faci més tard. “Els indicadors de l’epidèmia evolucionen bé, però cal ser prudents“, ha dit.

“Per arribar abans, s’han de fer bé les passes”

Vergés ha reiterat que la tendència a Barcelona és de decreixement de l’epidèmia, de la mateixa manera que al conjunt del territori català. I això, afegeix, “ens fa pensar que anem pel bon camí”. Un exemple, diu, és que dels 15 hotels que es van posar al servei de Salut, ara, ja només en funcionen 9, o que els tres pavellons habilitats per donar suport als hospitals ja no estan oberts. “El 70 % de les urgències que arriben als hospitals ja no són per covid-19”, explica. Sobre el pas a la fase 1, insisteix: “De vegades, per arribar abans, s’han de fer bé les passes”.

Colau ha admès que la competència per fer les propostes de canvi de fase són de la Generalitat, però ha emfatitzat la voluntat de treball conjunt i espera que això permeti avançar “el més aviat possible però amb les màximes garanties”. En la mateixa línia, la consellera Vergés ha descartat que hi hagi discrepàncies entre les dues administracions a l’hora de decidir quan Barcelona ha d’entrar en la fase 1.

Els infants, una de les prioritats

Una de les primeres qüestions que es tractaran en aquesta oficina compartida és la dels infants. Es vol prioritzar que durant tot l’estiu es puguin fer activitats per a nens i nenes, especialment els infants de famílies vulnerables que potser viuen en espais reduïts i que ara, que no hi ha escola, no es poden alimentar en prou condicions. “Voldrem ajudar facilitant equipaments, escoles, el que calgui perquè els infants puguin sortir, accedir a l’alimentació i tenir un acompanyament emocional”, ha dit Colau. Una prioritat compartida pel Departament de Salut.

Aquesta taula de seguiment tindrà vuit representants de l’Ajuntament de Barcelona d’àmbits com l’economia, la seguretat i la mobilitat. El govern català també hi estarà representat amb vuit persones més.