(ACN) El Departament de Treball, Afers Social i Família ha convocat tres línies d’ajuts per valor de 74,6 M € per a l’ocupació de persones amb discapacitat i donar resposta a la situació a la crisi de la covid-19 en aquest àmbit. El conseller de Treball, Chakir el Homrani, ha explicat que la convocatòria busca protegir els drets d’aquest col·lectiu amb “un alt risc d’exclusió social i especialment vulnerable” i donar continuïtat i suport als centres especials de treball i entitats gestores “que desenvolupen una tasca social cabdal”. Per tant, es dona resposta en part a la reclamació que ja a l’inici de la crisi van fer les patronals del sector.

Segons Chakir el Homrani, dues de les convocatòries van quedar aturades per l’estat d’alarma i la pandèmia de la covid-19. Ambdues sumen un pressupost total de 65,3 M € i, d’una banda, volen subvencionar les unitats de suport per a l’activitat professional i, de l’altra, van dirigides a uns 10.000 treballadors amb discapacitat de fins a 200 CET. En aquest cas, les ajudes són per al foment de la integració laboral amb persones amb discapacitat igual o superior al 33 %. Just fa una setmana, la Confederació xifrava l’impacte de la crisi en el sector en 618 M € i aquí hi havia incloses les subvencions públiques pendents de desbloquejar.

Pel que fa a la tercera convocatòria, de 9.375.000 euros, consta de subvencions destinades als serveis integrals d’orientació, acompanyament i suport a la inserció laboral al treball ordinari a persones amb discapacitats. L’ajuda està destinada a uns 2.300 treballadors amb discapacitat que són atesos per 140 professionals de 60 centres, segons ha detallat el conseller El Homrani, que ha destacat la importància de donar suport a aquests col·lectius “en un moment molt complex”.

L’impacte de la crisi en els CET

Sobre la situació als centres especials de treball, Chakir el Homrani ha comentat que és “molt tensa per tot el que suposa la paralització de l’activitat econòmica”. Segons ha comentat, en 94 dels 204 centres s’ha hagut de presentar un ERTO —és a dir, en el 46 %—, fins als 5.453 treballadors afectats, tot i que no ha precisat quants són treballadors amb discapacitat i quants són de suport a aquest col·lectiu. Ara la principal preocupació, ha dit, és que puguin rebre les prestacions i que els expedients no es converteixin en ERO.