A Ermengol Gassiot ja fa més de dos mesos que els símptomes de la covid-19 no li marxen. Entre estossegada i estossegada, explica la seva situació: “Noto ofecs, dificultat en respirar, pressió a la part alta del pit, molta sequedat al coll, una tos que en alguns moments és intensa i persistent”. També presenta una febrícula que li va i li ve. En resum, no fa net. Com ell, hi ha moltes persones en la mateixa situació afectades pel coronavirus. El problema és que com els símptomes són lleus, no requereixen ingrés hospitalari, però s’allarguen durant setmanes o mesos.

Alguns estudis científics apunten que un 5 % dels infectats pel virus SARS-CoV-2 presenten una simptomatologia persistent. I els metges de família, a hores d’ara, com que aquests malalts no presenten un quadre clínic greu, els atenen com a tothom, per telèfon. Amb tot, l’aïllament i la nova manera de conviure a casa en aquesta situació és dura i comença a afectar-los. “Els metges i metgesses el que han dit és que hem d’estar aïllats. No hem de tenir contacte amb ningú. Fins i tot, hem de tenir un lavabo propi en cas que convisquem amb altra gent. I estem així des de fa dos mesos. Jo, per exemple, sense fer una cosa tan important com abraçar el meu fill“.

Però lluny de quedar-se de braços plegats, els malalts amb símptomes persistents han començat a organitzar-se. “Ens hem adonat que no estem sols, que no estem bojos, sinó que és una situació més estesa del que sembla”, exposa Gassiot. Però trobar-se virtualment és difícil perquè estan en una situació que, malgrat que no és greu, sí que és invalidant. Però tot i així no defalleixen i les xarxes socials ajuden. De moment han començat a fer formularis per explicar i enumerar els seus símptomes que no desapareixen i s’estan posant en contacte a través del mail simplleusabandonatscovid19@gmail.com .

I n’estan rebent centenars. El que més es pot llegir en la majoria d’aquests mails, segons Gassiot, és “Ens sentim abandonats”.

“No sabem si això remetrà o si serà un símptoma de per vida”

A aquests tipus de malalts de coronavirus els envaeixen els dubtes, les pors sobre què els està passant, què els pot passar i, el més important, quant durarà tot plegat. Ermengol Gassiot explica que viuen amb la “incertesa de saber si encara estem malalts, si encara estem infectats, si podem contagiar, si realment això que tenim és covid-19 o és una altra malaltia o un altre virus. Saber si remetrà o no, o si serà un símptoma de per vida“. I fa una crida a les autoritats sanitàries. “El que volem és que el sistema de salut tingui present que hi ha una gent que estem malalts, que podem ser agents de contagi, que per tant és important que s’intervingui per veure què fer”.

I conclou: “Som conscients que és una situació nova, una malaltia nova, però també som conscients que som malalts i que tenim drets i ens hem de poder fer un test de PCR quan sigui oportú fer-lo i hem de saber quines instruccions seguir, també per no contagiar terceres persones”.