El Gremi de Restauració de Barcelona, la Fundació Barcelona Comerç i Barcelona Oberta demanen a l’Ajuntament que acceleri el procés d’ampliació de terrasses que hauria de ser una realitat quan la ciutat passi a la fase 1 de desescalada per l’emergència del coronavirus. Per fer-ho possible, l’Ajuntament ha de signar un decret d’alcaldia.

En aquesta fase, els bars i restaurants podran rebre clients a les terrasses. Precisament aquest dimecres, el govern municipal i la Generalitat estudien si Barcelona està a punt per passar a la fase 1 el proper 18 de maig.

Un equip de professionals ajudaran els restauradors a demanar-ne l’ampliació

Per gestionar el previsible allau de sol·licituds dels empresaris de la restauració, s’ha habilitat un equip de professionals de les tres entitats que atendrà els restauradors de la ciutat, ja siguin agremiats o no. Fins ara ja han rebut 150 trucades per demanar informació sobre l’ampliació de les terrasses.

Segons Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració, “Barcelona hauria de passar a la fase 1 el dilluns i si es vol que les ampliacions de terrasses arribin a temps, hem de culminar el procés de confecció del decret d’alcaldia que s’ha de consensuar amb el sector les pròximes hores”. Creu que el decret de l’Ajuntament arribarà en “qüestió d’hores”. Considera que el procés per demanar ampliar les terrasses “ha de ser senzill i basat en el règim de comunicació”. Explica que el restaurador amb l’ajuda d’un tècnic, formula la sol·licitud, la presenta i després ocupa el nou espai. Pallarols explica que després, els serveis tècnics hauran de revisar les peticions i veure si s’ha fet l’ocupació de forma correcta i si cal suggerir ubicacions o distribucions diferents.

“Molts establiments que no tenien terrassa, ara la demanaran”

Núria Paricio, de l’associació Barcelona Oberta, afirma que “la bonificació de la taxa de les terrasses i l’autorització de tenir més espai ha donat oxigen a les empreses que es plantejaven llançar la tovallola”. Per això, diu que “molts establiments que no tenien terrassa, ara la demanaran”.

“La bonificació de la taxa i l’autorització d’espais més amplis és un nou pacte de ciutat on hi som tots: el govern, els grups de l’oposició, les entitats i la ciutadania”, assegura Alfons Barti, director de Fundació Barcelona Comerç. Segons ell, “molts ajuntaments catalans s’inspiraran en el nostre decret d’alcaldia i per això és important donar el missatge adequat”.

L’Ajuntament assegura que treballa “contrarellotge” per tenir a temps la normativa

La tinenta d’alcalde Janet Sanz ha assegurat que l’Ajuntament “treballa a contrarellotge” per tenir a punt la normativa i que s’apliqui quan la ciutat entri a la fase 1. Assegura, però, que té “una complexitat important”. Diu que en les pròximes hores es presentarà la normativa bàsica i que per als restauradors, la petició suposarà un “procés àgil”.