cartell certificat covid
Foto: ACN

El govern de la Generalitat ha decidit deixar de banda l’ús del certificat covid com a eina per reduir els contagis de coronavirus. Un cop vist que les persones vacunades també es contagien de l’òmicron, i ara que aquesta variant és dominant, consideren que el passaport ja no fa la funció per a la qual va ser instaurat. Per això, a partir de divendres, 28 de gener, ja no serà necessari presentar-lo per accedir als interiors de bars i restaurants, als gimnasos, a les residències de gent gran o a l’oci nocturn (quan reobri).

Si bé en un inici l’executiu català havia comunicat que anunciarà la decisió aquest dijous al matí, la Comissió Delegada en Matèria de la Covid-19 del govern ha avançat l’anunci, que arriba després de rebre l’informe del comitè d’experts. La resolució de l’eliminació del certificat de la covid, previsiblement, es publicarà aquesta mitjanit al DOGC.

L’efectivitat del certificat, menor amb l’òmicron

El govern català ha justificat la mesura per l'”escapament immunitari” que ha demostrat tenir la variant òmicron en comparació amb la delta, com s’exposa, també, al document del comitè d’experts. D’aquesta manera, diu l’executiu, “una part important de la població torna a ser susceptible d’infectar-se, independentment del seu estat vacunal o d’haver passat la malaltia”.

En aquest sentit, les autoritats catalanes consideren que l’efectivitat de l’obligatorietat del certificat covid “disminueix com a mesura que afegeix una capa de seguretat”. De fet, el govern ja reconeix des de fa dies que “l’òmicron té un comportament diferent i és obligació del govern prendre mesures que siguin realment útils”.

L’oci nocturn, el primer sector a implantar el certificat

Els primers a demanar el certificat de la covid van ser els locals d’oci nocturn, previ permís del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La mesura es va començar a aplicar el 8 d’octubre i, segons el sector, va contribuir a incentivar la vacunació entre les franges de població més joves. Dos mesos més tard, el 3 de desembre, la Generalitat va decidir ampliar l’obligatorietat de presentar el passaport de la covid a la restauració, els gimnasos i les residències de gent gran.

La mesura va provocar una allau de descàrregues del certificat que, fins i tot, va obligar a posposar-ne la implantació durant uns dies. A més, la necessitat de presentar el passaport en aquestes espais també va empènyer moltes persones, que no ho havien fet, a vacunar-se.