La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha descartat reduir la quarantena dels positius per covid-19 per sota dels set dies. Ho ha dit en la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut d’aquest dimecres. Darias ha assegurat que durant aquesta reunió amb els representants de les comunitats autònomes només un conseller ha demanat estudiar els aïllaments per un període de cinc dies i, per tant, és una proposta “immadura” que no s’ha debatut amb profunditat.

Darias ha assenyalat que “cal ser conscients de la situació en la qual estem”. La ministra ha afegit que, tot i així, hi ha “un procés continu de revisió de la situació” però que “encara hi ha una incidència elevada”. Darias ha reiterat que la quarantena actual és de set dies i caldrà seguir així fins que les persones tècniques que els assessoren no plantegin una altra cosa, que fins ara no han fet, ha afegit.

Les paraules de Darias arriben el mateix dia que Espanya, primer, ha confirmat un cas de l’òmicron sigil·losa i, després, Catalunya ha confirmat dos que estaven sota estudi.

Es mantenen els mateixos aforaments en esports

El Consell Interterritorial de Salut ha acordat aquest dimecres mantenir les limitacions d’aforaments als esdeveniments esportius, un 75 % en exteriors i un 50 % en interiors. Per tant, no hi ha hagut novetats ni en el període de quarantenes ni en els aforaments. Tampoc hi ha canvis sobre la quarta dosi, exclusiva fins ara per a immunodeprimits.

Darias ha reiterat que cal estudiar un nou sistema de vigilància de la pandèmia, “mai abans que acabi la sisena onada”, atès que la situació epidemiològica “ha canviat”. En aquest sentit ha posat de manifest que la sisena onada septuplica els contagis que hi va haver a la tercera, però en canvi les hospitalitzacions i ingressos a l’UCI es mantenen en les xifres que hi va haver aleshores.

Acord per obtenir 344.000 dosis de Paxlovid

La titular de Sanitat també ha explicat que aquest dijous l’Agència Europea de Medicaments podria autoritzar l’ús de l’antiviral Paxlovid contra la covid-19. En aquest sentit, la ministra ha dit que el contracte de compra centralitzat d’aquest fàrmac a escala europea encara no s’ha produït i podria demorar-se. Per això, Darias ha dit que Espanya treballa de forma bilateral amb la farmacèutica Pfizer per obtenir 344.000 dosis inicials d’aquest medicament.

Darias ha especificat que el fàrmac Paxlovid s’utilitzaria en pacients amb un pronòstic lleu que pugui progressar cap a una afecció greu. Per tant, ha assenyalat que caldrà determinar quin perfil de pacients tindria accés a aquest tractament.