legionaris sant andreu

L’associació d’antics legionaris Hermandad de Antiguos Caballeros de Barcelona haurà d’abandonar les casernes de Sant Andreu el 10 de febrer. Segons han avançat el ‘Tot Barcelona’ i el diari ‘Ara’ i ha pogut confirmar betevé, aquesta és la data límit perquè deixin lliure l’espai que el Consorci de la Zona Franca, l’ens propietari dels terrenys, els va cedir l’any 2013.

Segons ha explicat el consorci, ja han enviat un requeriment a l’associació perquè abandonin l’espai. Els van fer arribar el burofax el 21 de gener i ara els legionaris tenen 15 dies hàbils per marxar-ne. El Consorci de la Zona Franca els ofereix una indemnització com a compensació per unes obres que suposadament van fer al local.

5.000 metres quadrats cedits a una associació d’antics legionaris

El consorci va adquirir el 2004 les antigues casernes del Ministeri de Defensa. Va pagar 83 milions d’euros per un espai de 81.000 metres quadrats de sostre per a diferents usos. La intenció és comercialitzar-los, tot i que mentre això no arriba, el CZFB va decidir cedir-ne de manera “gratuïta i temporal” diverses parcel·les. L’espai més gran, d’uns 5.000 metres quadrats, el va cedir l’any 2013 a l’Hermandad de Antiguos Caballeros de Barcelona per fer activitats socioculturals al passeig de Santa Coloma. En aquesta parcel·la hi ha planificada la construcció d’equipaments per al barri com, per exemple, un centre cívic, una llar d’infants o un centre per a gent gran.

Una cessió polèmica, amb rebuig veïnal

L’entrega d’aquest espai als antics legionaris ja va provocar les protestes dels veïns de Sant Andreu l’octubre del 2013, i l’Assemblea Antifeixista de Sant Andreu de Palomar va elaborar un manifest que van firmar més de 80 entitats, en què es demanava que cap espai municipal no es pogués dedicar a l’exaltació del militarisme i del feixisme.

La presència dels legionaris a les casernes de Sant Andreu ha generat rebuig i protestes veïnals durant anys. Les entitats socials han denunciat públicament en reiterades ocasions l’exaltació de símbols feixistes i d’extrema dreta en els actes organitzats per aquesta associació. També l’Ajuntament de Barcelona havia demanat en reiterades ocasions que es revoqués la cessió de l’espai.