La primera de les celebracions del centenari de l’Escola del Mar ha començat amb una sortida a la platja. Aquest centre pioner a Barcelona va entrar en funcionament el 26 de gener del 1922. Aquest dimecres, coincidint amb l’aniversari, els alumnes han volgut celebrar-ho bufant les espelmes mentre cadascú demanava un desig. Simultàniament, han deixat anar centenars de globus biodegradables des del pati de l’escola.

“És el que ens van demanar els nenes i nenes”, comenta la directora de l’Escola del Mar, Teresa Guillaumes. “Van dir que un aniversari havia de tenir globus, desitjos i un pastís. Hem treballat els desitjos durant molts dies”, explica. Els delegats de cada classe han estat els encarregats de bufar les espelmes, ventant amb les mans per la covid.

Jocs, curses de banderes i sortida a la platja

“Al matí hem anat a la platja i hem fet jocs cooperatius. També hem fer curses de banderes com fèiem fa 100 anys, hem dinat allà i ara ens toca bufar espelmes i menjar el pastís amb les famílies”.

En l’acte hi ha participat tota la comunitat educativa, incloses les famílies. A l’altra banda de la reixa, fins i tot s’hi han apropat familiars d’alumnes confinats que han deixat anar també globus i han recollit un tros de pastís per als fills o nets. També s’hi han sumat alguns exalumnes.

L’acte central del centenari, dissabte

Les celebracions del centenari s’estendran al llarg de la setmana. Per divendres hi ha prevista una altra celebració al costat de l’escultura ‘El nen de la rutlla’, tot un símbol del Guinardó. Dissabte serà el torn de l’acte oficial amb la participació de les autoritats i exalumnes de l’escola. “Per celebrar l’aniversari hem fet tot un seguit d’activitats, hem fet llibres, àlbums de cromos i, fins i tot, curses de bandera a la ciutat, entre d’altres”, afegeix Guillaumes.

L’agost del 1921 es feia oficial la inauguració de l’Escola del Mar, un edifici de fusta situat a la platja dels Pescadors de la Barceloneta i amb el servei de banys de mar. Però l’activitat docent va començar el 26 de gener del 1922. L’Escola del Mar era una centre renovador i modern que potenciava l’ensenyament a l’aire lliure i que fomentava l’observació, l’art i els valors.

El pedagog Pere Vergés en va ser el primer director. Va ser molt valorada per pedagogs tant del país com de l’estranger, que la visitaven sovint, com ara el matemàtic Albert Einstein, que la va visitar durant la seva estada a Barcelona el febrer del 1923.