llums nadal 2022 nou barris
Carrer d'Aragó

A pocs dies de Nadal, comencen uns dies clau per saber si s’apliquen noves restriccions de cara a les festes. Amb les dades de contagis de coronavirus en augment i la variant òmicron (més contagiosa) agafant embranzida, tothom està alerta a les novetats.

Unes de les mesures de contenció que ja s’han anunciat han estat, per exemple, els canvis en el protocol de quarantenes per frenar l’expansió del virus. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha explicat que tots els contactes estrets d’un positiu de covid hauran de fer quarantena, independentment de si estan vacunats o no.

Ara, però, cal estar pendent de les properes reunions —tant del Govern espanyol com del català— per saber si canvien més coses abans de Nadal.

Dates clau

Dilluns 19 de desembre

Comissió delegada en matèria de la covid-19

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, encapçalarà aquest dilluns, a les 17 h, la reunió de la Comissió delegada en matèria de la covid-19. A la reunió telemàtica també hi participaran els consellers d’Interior, Joan Ignasi Elena; de Salut, Josep Mari Argimon, i d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, entre d’altres.

En aquesta reunió s’analitzaran les propostes del Comitè Científic Assessor de la Covid-19 per reduir la interacció social: plantegen disminuir trobades de grups bombolla, recuperar el teletreball, accelerar la tercera dosi i ampliar el passaport de la covid.

Dimecres 22 de desembre

Conferència de presidents autonòmics

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, també ha anunciat que el pròxim dimecres a la tarda es realitzarà una altra conferència de presidents autonòmics, en format telemàtic. En aquesta reunió, Sánchez ja ha avançat que es valorarà la possibilitat d’implantar mesures “compartides” durant les pròximes setmanes. El president admet que hi ha un “risc real per a la salut” i diu que cal “intensificar accions“.

Guia sobre Nadal i covid a Catalunya

Què n’opinen els experts?

Durant aquests dies, els experts han donat la seva opinió sobre com caldria afrontar aquest increment de casos. D’una banda, la presidenta del Comitè Científic Assessor del govern, la doctora Magda Campins, ha fet una crida a evitar els sopars i aperitius d’empresa de Nadal perquè suposen un “risc important”. Això, de fet, ja s’ha vist reflexat en una allau de cancel·lacions als restaurants.

En tot cas, de cara a les trobades nadalenques, es recomana fer-se un test d’antígens o una PCR abans de la trobada. Molts ciutadans ja han començat a comprar aquests tests a les farmàcies, moltes de les quals ja han esgotat l’estoc. En aquest sentit, el doctor Oriol Mitjà ha fet una crida a través de les xarxes socials i ha demanat, directament, cancel·lar els àpats de Nadal: “Se’m trenca el cor, però és el més assenyat. Ho sento molt per als restauradors, i per a tothom, però hem de fer aquest esforç junts”.