variant òmicron

La variant òmicron ja representa un 25 % dels contagis de covid de Barcelona i l’àrea metropolitana. Ho ha confirmat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. Al conjunt de Catalunya hi ha aproximadament un 20 % de les mostres analitzades amb sospita de ser d’aquesta variant. Fa uns dies, el mateix conseller havia assegurat que els casos d’òmicron eren molt puntals i que aquesta variant no tindria una incidència important en la sisena onada de la pandèmia. En aquest sentit, Argimon ha explicat que “aquesta setmana, comparada amb l’anterior, hem vist un salt. Hem passat de casos anecdòtics, a ser un 20 % a Catalunya”. I ha afegit: “Això vol dir que d’aquí a una setmana o 10 dies serà majoritària, i passades tres setmanes acabarà sent dominant.”

Crida a reforçar les mesures de protecció

Davant de l’increment de la variant òmicron, Salut fa una crida a la ciutadania a reforçar les mesures de protecció i a completar les pautes de vacunació, especialment la dosi de reforç per al col·lectiu de majors de 60 anys. Precisament, aquest divendres a la tarda es reuneix el Comitè Científic Assessor de la covid-19, que entregarà al govern català un informe amb recomanacions sobre què cal fer a partir d’ara. La presidenta del comitè, Magda Campins, ja va avançar aquest dijous que eren partidaris de noves restriccions per reduir la interacció social. També, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha alertat de la rapidesa amb que s’expandeix aquesta variant, que preveu que serà la dominant a la Unió Europea a mitjans de gener.

BIOCOM-SC: “Entrem en una nova fase d’epidèmia”

Segons el BIOCOM-SC, el nivell d’òmicron a Barcelona ja és superior a Dinamarca. Aquest centre d’investigació alerta que aquest país ja no es pot prendre com a referència i que només hi ha zones del Regne Unit que vagin més avançades.

La tercera dosi neutralitza la variant òmicron

La variant òmicron, que té un gran nombre de mutacions i és més transmissible, encara està en estudi. Una de les incògnites és saber si s’escapa de la cobertura vacunal. De moment, els estudis preliminars de les farmacèutiques Pfizer i BioNTech demostren que una tercera dosi de la vacuna neutralitza aquesta variant. Concretament, les dades mostren que una dosi de reforç de la versió actual multiplica per 25 els anticossos i proporciona un nivell similar al que produeixen dues dosis contra el virus original.