El govern ha ordenat que “totes les activitats acabin a tot estirar a les 0.30 h” per tallar l’increment de contagis de la cinquena onada, segons ha avançat la portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja.

La mesura de tancar tota activitat a les 0.30 h preveu que, entre aquestes activitats, s’hi incloguin “les culturals, les de recollida dels establiments [de restauració], les de lliurament a domicili [de menjar] i també els comerços de 24 hores“. Altres esdeveniments que es veuran afectats són, per exemple, els casaments o altres celebracions de caràcter religiós.

Amb tot, queden exempts d’aquest tancament forçat els establiments de restauració de les àrees de servei de grans vies de comunicació.

Plaja també ha concretat que, amb tot, durant l’horari permès de les activitats culturals “el públic haurà d’estar assegut“.

Aquesta mesura coincideix, a la vegada, amb la recomanació als ajuntaments perquè tanquin els espais públics susceptibles d’acollir aglomeracions com ara places, parcs o platges per evitar-hi les botellades multitudinàries que s’han estat produint dels darrers dies.

L’anunci s’ha fet aquest dilluns a la tarda, en una compareixença amb els consellers d’Interior i de Salut, Joan Ignasi Elena i Josep Maria Argimon.

L’oci nocturn, el més afectat

El tancament de tota activitat mitja hora després de la mitjanit afecta de ple el sector de l’oci nocturn, que després d’una obertura a principis d’estiu ja havia vist com les discoteques havien de tancar si no tenien alternativa d’espais exteriors.

La mesura ja havia aixecat les queixes de la patronal del sector, la FECASARM, que considerava indigne “que el sector legal hagués de pagar els plats trencats”.

El toc de queda, a la recambra

La portaveu de l’executiu ha avançat que no descarta demanar l’aplicació d’un toc de queda nocturn. En aquest sentit, Patrícia Plaja ha detallat que “l’anunci del toc de queda a València obre la porta a aplicar-lo a Catalunya“. Ha concretat que “analitzarem minuciosament la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia valencià per, si l’hem de demanar, en l’àmbit de tot Catalunya o de municipis, fer-ho”.

El darrer toc de queda dictat a Catalunya va estar en vigor durant el darrer estat d’alarma, es va activar a les 0 h del 26 d’octubre i es va aixecar a les 0 h del 9 de maig.