nit estat alarma terrat vila gràcia
Foto: Clarens Val

El govern de la Generalitat es reuneix aquest dimecres a la tarda, a partir de les 17 h, per decidir el retorn del toc de queda a Catalunya per municipis. A la trobada hi participaran el president, Pere Aragonès, i els consellers de Salut, Josep Maria Argimon, i el d’Interior, Ignasi Elena, entre d’altres. Després de la reunió, a partir de les 19 h, el Procicat també es trobarà.

Els serveis jurídics de la Generalitat ja han avalat l’aplicació del confinament nocturn als territoris amb més incidència. Per poder-lo aplicar, però, la mesura ha de rebre l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), perquè afecta drets fonamentals. Tot i això, el govern reconeixia aquesta setmana que la resolució del TSJ a València —que ha validat el toc de queda en alguns municipis de la comunitat— n’aplana el camí. De fet, emmirallant-se en aquest exemple, Barcelona ja ha demanat que la restricció s’apliqui entre la 1 i les 6 h del matí.

Pendents de la llista de municipis amb toc de queda

L’executiu encara no ha especificat la llista de municipis on s’aplicarà el toc de queda, tot i que estarà relacionada amb aquelles zones amb major incidència de la covid. Barcelona, justament, és un dels punts de Catalunya on més s’han disparat els contagis les últimes setmanes.

L’informe dels serveis jurídics del govern concreta com a “condició” que el toc de queda s’ha d’aplicar de manera heterogènia, en funció de les dades epidemiològiques de cada municipiNo es podria decretar a tot el país perquè no hi ha estat d’alarma. D’aquesta manera, la Generalitat també vol garantir que la mesura sigui prou “sòlida jurídicament” i que sigui una decisió “compartida” també a escala municipal.

El confinament nocturn es va aixecar el diumenge 9 de maig a les 0 h, coincidint amb la fi de l’estat d’alarma.