A partir de dilluns, el Departament de Salut començarà a fer cribratges al sector del lleure infantil i juvenil, davant de l’increment de contagis de la cinquena onada. Els cribratges es faran mitjançant test d’antígens gratuïts a les farmàcies i van adreçats als monitors i treballadors del lleure d’entre 16 i 40 anys, i també als infants i joves d’entre 10 i 15 anys.

Les proves es faran a aquelles persones que sigui asimptomàtiques i que no hagin estat contacte estret d’un positiu per covid. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha volgut remarcar que és una prova voluntària amb la intenció que sigui “una capa més de protecció” per a la ciutadania. Dissabte passat ja es van començar a fer els primers cribratges adreçats a monitors que marxen de campaments, però ara Salut ha volgut ampliar-ho a totes les activitats de lleure d’infants i joves.

Tests d’antígens durant tot l’estiu

Els tests d’antígens els realitzaran el personal de les farmàcies i els resultats estaran disponibles al portal La Meva Salut. El pla de cribratges s’ha fet en col·laboració amb el Col·legi de Farmacèutics, tot i que Salut no ha detallat quants establiments s’hi han adherit. Seran les empreses i les entitats de lleure qui rebran la informació dels cribratges i n’informaran les famílies que participin en les activitats.

Aquesta campanya de cribratges es farà durant tot l’estiu, fins que s’acabin les activitats de lleure, a mitjans de setembre. En el cas de les activitats que inclouen la pernoctació, el cribratge es farà 72 hores abans de començar l’activitat. En canvi, en les activitats sense pernoctació el cribratge es farà “de forma seriada, recurrent, cada tres dies“. En el cas dels menors de 15 anys, hauran d’anar a fer-se la prova acompanyats d’un adult responsable.

Vacunació prioritària per als monitors del lleure

Cabezas també ha anunciat que a partir de la setmana vinent es prioritzarà la vacunació dels monitors del lleure. La secretària de Salut Pública ha explicat que es disposarà de més vacunes per a primeres dosis i que en alguns punts de vacunació s’habilitarà una cua específica per administrar el vaccí als monitors.