vaga 9 juny ensenyament

La vaga del 9 de juny serà l’última del curs 2021-22 a l’ensenyament i preveu una aturada total a les escoles de Catalunya. La comunitat educativa culminarà així un període de quatre dies de vaga el maig i el juny per protestar contra la gestió del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i algunes mesures com els canvis en el currículum escolar i l’avançament del calendari o la posició del departament respecte al català a les escoles i l’interinatge. T’expliquem com serà la vaga escolar del 9 de juny i quines accions hi ha previstes a Barcelona.

Vaga del 9 de juny total a l’ensenyament

Aquest dijous, 9 de juny, els sindicats d’educació fan una crida a sumar-se a una altra vaga a l’ensenyament. En aquest cas, tal com va ser el 25 de maig, serà total. És a dir, es preveu una aturada durant totes les hores lectives. El 2 de juny, en canvi, la vaga va ser parcial (entre les 8 i les 10 h).

Els serveis mínims per la vaga del 9 de juny

Després de la convocatòria de quatre dies de vaga per al tercer trimestre del curs, el Departament de Treball va decretar uns serveis mínims amb l’objectiu de garantir el funcionament dels centres educatius. Per a aquest dijous, 9 de juny, aquests són els serveis mínims previstos:

  • Cal que hi hagi una persona de l’equip directiu per cada centre.
  • A les llars d’infants, és obligatòria la presència d’un membre del claustre.
  • 33 % dels professors als centres educatius d’infantil, primària i secundària. És a dir, un docent per cada tres aules.
  • 50 % de la plantilla a les llars d’infants i els centres d’educació especial.

Les persones escollides per cobrir els serveis mínims hauran d’haver rebut una “comunicació formal i efectiva” de la designació.

Manifestació a Barcelona per la vaga escolar

Sempre que hi ha vaga a l’ensenyament, els sindicats convocants organitzen diverses protestes a Catalunya per fer visible les seves denúncies i reivindicacions. En aquest cas, el 9 de juny hi haurà una manifestació a Barcelona que anirà des de la plaça de la Universitat fins a la plaça de Sant Jaume. L’objectiu dels manifestants és finalitzar la protesta a les portes del Palau de la Generalitat.

Durant l’última jornada de vaga a Catalunya van haver-hi diversos piquets informatius, amb mobilitzacions que van obligar a tallar el túnel de les Glòries.