El curs havia de començar el 8 de gener però, finalment, s’iniciarà aquest dilluns, 11 de gener, una data que no convenç tothom. Durant totes les vacances, la tornada a les aules ha estat objecte de debat, però aquest diumenge el govern català ha confirmat, una altra vegada, que els centres obriran.

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha explicat a RAC1 que no reprendre el curs comporta problemes pedagògics i socials. I ha afirmat: “Ens continua semblant que la tornada a l’escola és necessària i el que s’ha de fer”. La polèmica està servida.

És segur tornar a l’escola?

Entre els experts hi ha veus tant en contra com a favor de reobrir les aules. Un grup de científics, liderats per Oriol Mitjà i Salvador Macip, insisteixen a posposar-ne la tornada, si més no presencial. Argumenten que les dades empitjoren i que l’arribada de la variant britànica podria afectar la canalla. Això topa de ple amb la posició que manté la Societat Catalana de Pediatria, que considera que no hi ha evidències científiques que justifiquin endarrerir la represa del curs.

Més enllà d’això, alguns metges alerten que la reobertura de les aules comportarà un augment en la mobilitat. Rafael Padrós, cap del Servei de Riscos Laborals de l’Hospital de Sant Pau, insisteix que les famílies han de tenir clar que cal reduir la interacció social: “Les escoles no haurien de ser un problema, perquè mai no ho han estat. El problema no són els nens, són els pares que els acompanyen”.

Les escoles obren, però… fins quan?

Bargalló assegura que, aquests últims dies, la possibilitat d’ajornar la tornada a les aules no ha estat mai sobre la taula. Tot i això, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va anunciar que, si les dades empitjoraven, podrien tancar d’aquí a tres setmanes.

Cribratges per a docents i estudiants

Aquest dilluns, 11 de gener, també començaran els cribratges massius als centres educatius de Catalunya. Es preveu fer 170.000 PCR d’automostra a tothom qui treballi a les instal·lacions escolars.

Els sindicats del sector, però, consideren que els tests es fan tard i critiquen que s’ha donat poca informació per fer-se les proves. A més, finalment, no estaran supervisats pel personal sanitari. Per això, alguns col·lectius demanen que el curs comenci una vegada el sector educatiu s’hagi fet les proves.

Els sindiats consideren que Educació “no ha fet els deures”

USTEC-STEs diu que la conselleria “no ha fet els deures” i no s’han pres prou mesures contra la covid-19. Reclama PCR prèvies als professionals, reduir més les ràtios, repartir mascaretes FFP2 a tots els treballadors i instal·lar sistemes de ventilació adients.

Per la seva banda, el síndic de greuges ja va demanar avaluar el risc d’anar a l’escola quan els alumnes convisquin amb persones vulnerables.

Tornar a classe en plena onada de fred

A tot plegat s’hi suma una altra polèmica. Els estudiants tornaran a les aules en plena onada de fred i això podria dificultar seguir les recomanacions sanitàries i mantenir les finestres obertes per ventilar. Per això, Educació ha anunciat que estan buscant solucions i que a partir de demà instal·laran purificadors d’aire als centres educatius on faci més fred.