Alumnes amb mascareta escola
Foto: Clarens Val

La tornada a les escoles després de les vacances de Nadal es retarda a l’11 de gener. El calendari escolar preveia el retorn a les aules per al divendres dia 8, però ara les vacances s’allargaran tres dies més. D’aquesta manera, es vol deixar que passin més dies entre les trobades familiars i el retorn als centres educatius, per evitar possibles contagis de coronavirus.

Amb el canvi, els alumnes no tornaran a les aules fins quatre dies després del dia de Reis, la darrera data assenyalada de les festes. Aquest és un dels dies marcats al calendari en què, de moment, Salut preveu flexibilitzar les mesures de la desescalada, amb trobades de fins a 10 persones i sense restriccions a la mobilitat a l’interior de Catalunya.

Recomanació de la Comissió Europea i Salut

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha explicat que la decisió respon a les peticions fetes per alguns membres de la comunitat educativa, a la recomanació de la Comissió Europea i a l’informe elaborat pel Departament de Salut. “Aquesta mesura preventiva ha de facilitar que els hipotètics contagis que s’hagin produït durant les vacances de Nadal arribin a l’escola en la seva mínima expressió possible”, ha dit el titular del departament.

En la mateixa línia s’ha pronunciat Josep Gonzàlez-Cambray, president del Consorci Educació de Barcelona. “A canvi d’un dia lectiu, guanyem tres dies epidemiològics per evitar contactes estrets i evitar confinar més grups i aules”, ha explicat.

“Compromís ferm” per mantenir escoles obertes

En la mateixa línia s’ha pronunciat la consellera de Salut, Alba Vergés, qui ha mostrat el “compromís ferm” del govern català per mantenir les escoles obertes durant el segon trimestre. Ara bé, fa una crida a la responsabilitat durant les trobades familiars: “Les millors condicions el gener dependran del que fem en les setmanes prèvies“.

Les autoritats educatives i sanitàries també han anunciat cribratges massius als professionals de les escoles després de Nadal. Aquestes proves començaran a fer-se coincidint amb l’inici del segon trimestre. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que les proves consistiran en automostres nasals.