Menjador escolar

Coincidint amb la tornada de les vacances de Nadal, 30 centres educatius se sumen al projecte Menjadors escolars més sans i sostenibles. Es tracta d’una iniciativa que va començar ara fa un any amb sis escoles de la ciutat i que té la intenció d’implementar-se a tots els centres d’infantil i primària, públics i concertats el curs 2021-2022. Cal recordar que les 102 escoles bressol municipals ja ofereixen menús amb més productes ecològics i de proximitat.

Menús amb més presència de proteïna vegetal i menys carn vermella

El principal objectiu del projecte és revisar els menús de tots els centres i implementar opcions amb més presència de proteïna vegetal, sobretot llegums, i menys carn vermella o processada. A la vegada, es vol conscienciar la ciutadania sobre la necessitat d’introduir hàbits i dietes saludables i sostenibles en el seu dia a dia. La iniciativa veu els menjadors escolars com una bona eina d’aprenentatge i formació.

Cal recordar que el 78 % dels infants de tres i quatre anys i el 42 % dels adolescents de 13 a 19 anys mengen carn tres o més vegades a la setmana. Per sobre d’aquest llindar es considera que se’n fa un consum excessiu. A més a més, el 43 % dels infants de vuit i nou anys prenen brioixeria i el 80 % dels adolescents prenen refrescs per sobre de la freqüència recomanada. Al voltant del 13 % dels infants de vuit i nou anys pateixen obesitat, una xifra que és més alta en les escoles amb indicadors socioeconòmics més desafavorits.

Cap escola complia amb la freqüència mensual de carn de com a màxim sis racions

Durant la prova pilot a sis escoles de la ciutat es va veure que, malgrat que totes complien amb estàndards d’alimentació saludable, cap escola feia correctament la freqüència mensual de carn de com a màxim sis racions i de com a mínim sis racions de proteïna vegetal en el segon plat. De fet, el 67 % dels centres educatius participants no oferien cap proteic vegetal durant la setmana com a segon plat i el 33 % restant ho feien un dia a la setmana.

L’avaluació apunta, a més a més, que caldria reduir l’ús d’aliments precuinats, augmentar l’ús d’oli d’oliva, millorar la presència de guarnicions basades en l’amanida, oferir opcions integrals de pasta i pa, i promocionar els projectes de producció ecològica, de proximitat i frescos, així com incrementar la presència de fruita de temporada.

Un exemple de com pot variar el menú de l’escola