Els vots aconseguits pels partits es transformen en regidors amb el mètode D’Hondt. I és fent càlculs segons aquest sistema que sabem quants vots falten als partits per aconseguir més seients o quan estan a punt de perdre’ls. Són xifres que els partits també calculen per avaluar si els surten a compte possibles impugnacions o recursos.

Per això no és casual que els dos partits que han presentat al·legacions al recompte de les municipals 2023 siguin Barcelona en Comú i Vox, que són les dues formacions que van quedar més a prop d’aconseguir un altre regidor.

Barcelona en Comú es queda a 342 vots del desè regidor

La candidatura d’Ada Colau es va quedar inicialment a 141 vots del PSC i amb un més, és a dir, amb 142, passaria per davant de Jaume Collboni que retrocediria als nou regidors a favor dels comuns. Amb el recompte efectuat cinc dies després de les eleccions per part de la Junta Electoral de Barcelona, la distància entre el PSC i BComú es va eixamplar fins als 342 vots.

El marge és dels més estrets que mai han tingut dos partits a l’Ajuntament de Barcelona, només superat l’any 2015 pels 152 vots que van separar Ciutadans i Esquerra Republicana. És rellevant, però, que en aquella ocasió els dos partits empataven a cinc regidors i que en canvi ara uns pocs vots signifiquen per als comuns un seient menys al ple. De fet, a les últimes eleccions, les del 2019, eren 4.700 vots els que separaven ERC i BComú i en canvi els regidors atorgats eren els mateixos, 10.

El següent en sumar, Vox

Vox va recórrer el recompte davant la Junta Electoral Central, fet que va tenir en dubte la data de celebració del ple d’investidura, que finalment es va celebrar el 17 de juny segons el calendari inicial previst perquè es va descartar un procediment judicial de reclamació. La formació volia que es revisessin tots els vots nuls (més de 6.000 a Barcelona) i no només els de les meses en què s’havien notificat irregularitats. Argumentaven que no disposaven de suficients apoderats i interventors i que van tenir un problema amb una doble papereta que podria haver generat confusió en alguna mesa.

En concret a Vox els van faltar 1.587 vots per sumar un regidor.

Qui va estar a prop de perdre el regidor que ballava?

Darrere de BComú i Vox, qui ha estat a prop de guanyar regidors han estat ERC i el PP, que amb 4.000 vots més sumarien un seient. Lluny d’això, a la candidatura de Xavier Trias li caldrien més de 8.800 vots per sumar un regidor.

Si un d’aquests partits hagués sumat aquests valors i per tant hagués guanyat un representant més, qui el perdria seria el PSC, que va ser l’últim regidor assignat.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?