jaume collboni ada colau

Els resultats de la nit del 28 de maig van atorgar la victòria a Xavier Trias i, per darrere, Jaume Collboni (PSC) gairebé en empat amb Ada Colau (BComú), però el socialista va aconseguir quedar per davant de l’actual alcaldessa en funcions per un marge estretíssim: només els separen 141 vots. Una diferència que podria reduir-se amb els resultats definitius de les eleccions municipals del 2023, que no coneixerem fins uns dies més tard: el 2 de juny. Per tant, socialistes i comuns estaran pendents si el recompte final de la Junta Electoral fa canviar les posicions i Colau acaba arrabassant-li un regidor a Collboni.

Quan veiem el 100 % escrutat, la nit del 28 de maig, parlem sempre dels resultats provisionals. Els definitius arriben dies més tard, quan la Junta Electoral comprova les actes que ha rebut i les incidències que hi ha hagut als col·legis. Això pot fer créixer o reduir el nombre de vots de totes les formacions i, en un marge tan estret com el que hi ha ara entre PSC i BComú, podria produir-se un “sorpasso“.

Diferències entre el 2019 i el 2023

Per entendre la importància que poden tenir els resultats definitius (que sabrem aquest divendres) en aquestes eleccions, podem fer una ullada a les diferències entre els resultats provisionals del 2019 i els definitius, que són els que van ser els finals i es van publicar al BOE. Per exemple, ERC va acabar obtenint 199 vots més i BComú, 336; mentre que el PSC va guanyar-ne 137 i Junts, 323. També va incrementar el nombre de vots el PP, 41. En canvi, BCN pel Canvi i la CUP van perdre alguns vots, 42 i 17, respectivament.

Un regidor en joc

En cas que aquest 2023 es repetís un escenari similar al del 2019, els comuns podrien arribar a superar el PSC. En aquest cas, el partit d’Ada Colau sumaria un regidor (fins a arribar a 10), en detriment de Jaume Collboni, que en perdria un (i es quedaria amb 9).

En qualsevol cas, caldrà esperar fins a aquest divendres per saber quin dels dos partits queda, finalment, en segona posició, per darrere del guanyador, Xavier Trias.

Què vols saber de les eleccions municipals?