El número dos dels comuns, Jordi Martí ha dit que l’objectiu dels comuns és reconstruir un gran acord d’esquerres. Creu que hi ha “totes les possibilitats” i que quan “baixi el soroll i el tsunami de la investidura” aniran “descobrint que els pactes més naturals que fas és amb els que estan més a prop teu”. Ara bé, Martí creu que “caldrà veure quin Collboni ens trobarem. Si el Collboni més preocupat per les catifes vermelles que pels carrers o el Collboni que ha estat primer tinent d’alcalde i que ha aprovat projectes d’esquerres”.

Sobre l’acord de Maragall amb Trias assegura que “no entén el seu gest” i que “fins i tot li dol” que estigués disposat a formar part d’un govern amb Trias.

“Estàvem davant la disjuntiva d’entregar Barcelona a Trias o regalar vots a Collboni”

Martí, ha justificat el suport a Jaume Collboni per ser alcalde perquè estaven “davant la disjuntiva d’entregar la ciutat a Trias o regalar vots, amb regal enverinat, a Jaume Collboni”. Ha admès que “és obvi que Collboni d’alcalde no ens agrada i és el mal menor, però dona alguna garantia més de continuïtat del que vam iniciar el 2015″. A més, ha negat que hi hagi cap pacte amb el PSC de subgovern.

“Vam prendre la decisió minuts abans de fer-la pública”

El portaveu dels comuns ha explicat que la decisió, que contradeia el posicionament que havien defensat fins aleshores de no votar el candidat del PSC, es va prendre a última hora, “minuts abans de fer-la pública”. “Va ser quan es va saber que Ernest Maragall havia accedit a entrar al govern de Xavier Trias i ser-ne tinent d’alcalde que esvaïa el projecte que havíem defensat”, ha relatat Martí. “Un dels tres aliats, ERC, va decidir prioritzar un partit de dretes, l’antiga Convergència, encarada per Trias, i ens va fer dubtar del que havíem defensat fins aquell moment”.

Reaccions a la investidura de Jaume Collboni a l’alcaldia de Barcelona: Última hora | DIRECTE
48 hores de la proclamació de Jaume Collboni com a alcalde, fem un seguiment en directe de totes les reaccions a la seva investidura

“És fals que hàgim acordat una mena de ‘sottogoverno'”

“És falsa la informació que hàgim acordat una mena de ‘sottogoverno’ perquè els comuns es quedin al govern”, ha reblat Martí. I ha afegit que quan va ser gerent de l’Ajuntament va demanar comptar amb tota l’estructura organitzativa i executiva d’alts càrrecs i funcionaris públics amb llarga experiència gestionant la ciutat: “Atribuir que tot aquest ‘sottogoverno’ de treballadors públics era de comuns, era una falsedat. Martí ha apuntat que els comuns també han tingut gerents que ho van ser amb l’alcalde Trias, i defensa que “mantenir l’estructura organitzativa és un dels principals tresors de l’Ajuntament”.

Martí ha insistit que Colau continuarà a l’Ajuntament com a regidora. Ha admès que va ser “un ple complicat, difícil i carregat de tensió”, i ha confiat que baixarà la tensió en els propers dies.