recompte Junta Electoral

La Junta Electoral de Zona (JEZ) ha desestimat els recursos que Barcelona en Comú i Vox van presentar contra el recompte definitiu de les eleccions municipals 2023. Els dos partits es van queixar de la decisió de la Junta de no revisar tots els vots nuls i, en el cas dels comuns, també van denunciar errors materials en l’escrutini d’algunes meses. En la resolució, la Junta no accepta cap d’aquestes reclamacions.

En el cas de les queixes per no revisar tots els vots nuls, la Junta Electoral apunta que l’escrutini definitiu “no és una causa general que investigui l’actuació de totes les meses” perquè els vots vàlids es van destruir la nit electoral (i només se’n conserven els nuls i blancs). A més, justifica que només es revisessin els vots nuls de les meses que tenien reclamacions a les actes o alguna observació per part dels seus membres.

La Junta renya alguns partits

En la resolució, la Junta Electoral assenyala que en el recompte definitiu es van reservar dues cadires per partit per motius d’espai, però recrimina que dues formacions polítiques van portar més de 50 representants, “alguns dels quals pressionaven els funcionaris per examinar el contingut de tots els vots nuls”. Per tot plegat, la Junta recrimina que alguns partits vulguin fer a l’escrutini definitiu la fiscalització del recompte que s’hauria d’haver fet als col·legis electorals.

Les meses sota sospita de BComú

El recurs dels comuns també va posar la lupa en els resultats de dues meses, en especial una de Ciutat Vella, en què l’acta d’un apoderat recollia 150 vots per a BComú i 5 per a Ciutadans, mentre que als resultats provisionals sortia a l’inrevés. En aquests casos, la Junta diu que la divergència no es pot resoldre com proposa BComú —traspassant els vots d’un partit a un altre—, sinó no computant les meses. El criteri de la JEZ ha estat donar prevalença a l’acta manuscrita original en els sobres de les meses.

El PSC manté la segona posició

El recompte definitu de les eleccions municipals no va provocar cap canvi en les posicions finals dels partits. El PSC es manté com la segona força a Barcelona amb 10 regidors i Barcelona en Comú continua en tercer lloc, amb nou. De fet, el recompte va eixamplar la distància entre socialistes i comuns de 141 vots a 342 vots.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?