Aquest dimarts fa un any de les eleccions municipals del 28-M del 2023. Uns comicis que a Barcelona van dibuixar un frec a frec entre tres candidats amb aspiracions d’arribar a l’alcaldia —Xavier Trias, Jaume Collboni i Ada Colau—, que van fulminar Ciutadans i els hereus de Manuel Valls, i que van fer entrar, per primera vegada, l’extrema dreta de Vox a l’Ajuntament. També van ser unes eleccions que van debilitar ERC (que va passar de ser la primera força el 2019 a la quarta) i van enfortir el PP (que va doblar resultats).

Però si alguna cosa va marcar les municipals del 2023 per sobre de la resta va ser el període posterior de negociacions per investir alcalde. El gairebé empat entre Trias (que va aconseguir 11 regidors després de tornar a l’Ajuntament), Collboni (10 regidors) i Colau (nou regidors) es va desenllaçar amb una investidura d’infart, després de la decisió “in extremis” dels comuns de cedir els seus vots al candidat del PSC, igual que el PP.

Amb aquesta triangulació, Jaume Collboni va aconseguir arrabassar la vara d’alcalde a Xavier Trias, que havia tancat un acord de govern amb Ernest Maragall (ERC) i que va esclatar al crit de: “Que us bombin a tots!”.

L’aposta del PSC per començar en solitari

Els suports a la investidura de Collboni no es van materialitzar mai en un pacte de govern. A més, lluny de fer cas a les peticions de Colau —partidària d’un tripartit d’esquerres PSC-comuns-ERC, que sumaria majoria absoluta al plenari—, l’alcalde no s’ha avingut a incloure Barcelona en Comú a l’executiu municipal. En canvi, ara per ara, ha preferit fer acords importants amb Esquerra.

Després de la marxa de Maragall, els republicans ara encapçalats per Elisenda Alamany van tancar un pacte pressupostari amb el govern del PSC (que finalment no va ser necessari per aprovar els comptes perquè es van acabar tramitant per la via de la qüestió de confiança). Ara bé, malgrat tenir “un espai compartit” amb els republicans, Jaume Collboni tampoc no els ha convidat a entrar al seu govern.

La possibilitat de fer un acord amb Xavier Trias —amb qui el PSC també sumaria majoria absoluta al ple— va quedar descartada a finals de gener.

Govern ampliat abans d’anar de vacances?

Que Collboni hagi governat fins ara en solitari no implica que la intenció del PSC no sigui ampliar el govern municipal de Barcelona. Tot el contrari: l’alcalde ha marcat l’estiu com a termini “òptim” per incorporar soci (o socis) a l’executiu. Bona part de l’explicació a aquest calendari rau en dues cites electorals, les eleccions catalanes del 12-M (en les quals el PSC es va imposar) i les europees del 9-J.

Per tant, tot apunta que Barcelona no tindrà pacte de govern fins que els diferents partits mesurin les seves forces a les eleccions d’Europa i fins que s’esclareixi el tauler del joc al Parlament de Catalunya. De fet, el silenci regna en alguns grups municipals des del 12-M.