ERC dirà sí al pressupost per al 2024 de l’Ajuntament de Barcelona. Els republicans han signat aquest dilluns a la tarda un acord pressupostari amb el govern de Jaume Collboni (PSC) que assegura el suport d’Esquerra al primer tràmit dels comptes en la Comissió d’Economia extraordinària d’aquest dimarts. L’entesa suposa un pas més en les bones relacions PSC-ERC, que al gener van intensificar les converses per a un pacte de govern.

Els vots PSC i ERC no són suficients si la resta de grups hi vota en contra. Tot i això, BComú s’ha ofert aquest dilluns a facilitar el primer tràmit dels comptes. El portaveu d’ERC, Jordi Castellana, ha signat l’acord pressupostari amb el tinent d’alcaldia d’Economia, Jordi Valls, a l’Ajuntament. Entre les mesures pactades destaca la creació d’una oficina de la llengua catalana, desenvolupar la T-Cultura per facilitar l’accés a l’oferta cultural pública en català i un miler d’habitatges públics.

Hem aconseguit moure el PSC d’una acció de govern conservadora, de molta endreça i poca acció de futur”
Jordi Castellana, portaveu del Grup Municipal d’Esquerra Republicana.

En una roda de premsa a l’Ajuntament, Jordi Castellana no ha volgut avançar si l’acord pressupostari aplana el terreny per arribar a un acord de govern entre PSC i ERC. “Hi ha converses amb el govern municipal, però avui la concreció que tenim és amb aquest acord pressupostari”, ha afirmat el portaveu dels republicans.

Collboni celebra l’acord

En un missatge a les xarxes socials, l’alcalde ha celebrat l’acord amb ERC perquè “posa les persones al capdavant”. Jaume Collboni ha demanat a la resta de grups de l’oposició que mostrin “la mateixa responsabilitat” per aprovar els comptes.

Les mesures pactades

En el document que detalla l’acord pressupostari, i al qual ha tingut accés betevé, PSC i ERC defensen el pacte com “una suma d’esforços per fer possible que Barcelona continuï avançant”. Les mesures pactades van des de l’àmbit econòmic a la cultura, passant per l’habitatge i les polítiques socials. La llista dels punts acordats és la següent:

  • Suport a l’emprenedoria i l’activitat econòmica: fons de 5 M € i ampliació del programa Prometeus (500.000 €) per facilitar l’accés de joves de barris amb alta vulnerabilitat a la universitat.
  • Comissionat de l’eix Besòs: per liderar el projecte de transformació urbana al barri amb un pressupost afegit de 10 M €.
  • Pla de barris de muntanya: programa específic per als barris de Ciutat Meridiana, Torre Baró, Canyelles, Montbau, Sant Genís dels Agudells i les Planes.
  • Retorn social de la Copa Amèrica: un fons 10 M € del recàrrec turístic per inversions a la Barceloneta.
  • Oficina de la Llengua Catalana: espai per desenvolupar mesures per fer del català llengua d’ús social generalitzat a Barcelona. Dotació inicial de 4 M €.
  • T-Cultura: targeta per facilitar l’accés a l’oferta cultural pública, especialment en català, a preus assequibles. Pressupost a determinar.
  • Protecció del comerç de proximitat i emblemàtic a través d’un pla de relleu generacional. Partida dins el pressupost de Barcelona Activa.
  • Mantenir l’espai on va ser executat Salvador Puig-Antich dins del projecte de la Model.
  • Més inversió en habitatge: per construir 1.000 pisos públics aquest any i una partida de suport als afectats per casos d’assetjament immobiliari i a les comunitats veïns per blindar edificis de pisos turístics.
  • Pacificacions de carrers i carrils bici: fons de 15 M € per a projectes de millora de l’espai públic amb actuacions com la pacificació del carrer de Balmes i carrils bici al passeig de Maragall i a Fabra i Puig.
  • Fons d’infància 0-16: 12 M € per a ajudes econòmiques d’urgència social per a famílies amb infants de zero a 16 anys.
  • Programa Tardes educatives: 1,5 M € en beques per a activitats extraescolars.
  • Ajudes als gestors d’equipaments esportius municipals: sense límit de fons.

Ultimàtum dels comuns

L’acord pressupostari entre ERC i el PSC arriba poques hores després que Barcelona en Comú hagi anunciat que facilitarà la tramitació dels comptes, tot i que no ha concretat si serà un vot a favor o una abstenció. De fet, els comuns han fet un ultimàtum a l’alcalde, Jaume Collboni, i l’insten a pactar un tripartit d’esquerres en un màxim de 30 dies per no bloquejar el pressupost en l’aprovació definitiva al ple de març.