colau

Ja coneixem els resultats definitius de les eleccions municipals 2023 a Barcelona. El BOE en publica aquests dies les dades per circumscripcions, però aquí trobaràs tota la informació detallada; des del global de la ciutat de Barcelona fins als vots de cada mesa. T’oferim també una anàlisi de resum.

Les eleccions municipals de Barcelona del 2023 es van celebrar el diumenge 28 de maig. Les enquestes havien dibuixat una lluita a tres per l’alcaldia entre Xavier Trias, Jaume Collboni i Ada Colau, però la nit electoral la candidatura de Trias per Barcelona es va imposar amb gairebé 150.000 vots. La pugna va estar entre la segona i la tercera força amb un empat gairebé tècnic, però amb un regidor de diferència: el PSC en va aconseguir 10 i Barcelona en Comú, nou.

Xavier Trias no aconsegueix ser l’alcalde

Malgrat els resultats, Xavier Trias no ha pogut convertir-se en alcalde. En l’últim moment, els suports de BComú i del PP van fer possible la investidura de Jaume Collboni com a alcalde de Barcelona. És la segona vegada (i consecutiva) que l’alcaldia està liderada per un candidat que no és la llista més votada.

Les eleccions deixen un plenari amb sis grups municipals i amb l’estrena de la formació d’ultradreta Vox. A continuació, et detallem tots els resultats i els gràfics dels comicis del 2023.

Empat tècnic entre el PSC i BComú

Les del 2023 són les eleccions en les quals el partit guanyador, el de Xavier Trias, ha aconseguit menys suports. En concret, i segons les dades ja definitives, 149.479 vots. L’any 2011, quan es va convertir en alcalde de Barcelona, en va tenir més de 174.000.

Però on hi ha hagut pugna ha estat entre la segona i tercera posició. Inicialment, al PSC i a Barcelona en Comú els separaven només 141 vots. Amb les dades definitives a la mà, la distància s’ha eixamplat fins als 342 vots. Això sí, els separa un regidor per l’aritmètica del sistema d’Hondt. Justament fa quatre anys, l’any 2019, 5.000 vots de diferència van fer empatar amb 10 regidors ERC i BComú.

La revisió dels resultats provisionals va ser recorreguda per comuns i Vox, que finalment van desistir de continuar amb la reclamació judicial, però els resultats definitius continuen mostrant algunes incongruències que betevé ha analitzat. Tot i això, i després de consultar diversos experts, no sembla que hagin pogut tenir incidència sobre els resultats del conjunt de la ciutat.

Els resultats per districtes

Els resultats definitius no han suposat cap canvi en les primeres forces als districtes de la ciutat. Trias per Barcelona i el PSC s’han imposat en quatre districtes i Barcelona en Comú, en els dos restants.

Xavier Trias ha recuperat el districte de Gràcia, que en les eleccions anteriors va ser finalment per a ERC, després de la revisió dels resultats definitius. Aquest cop també hi ha hagut un resultat molt ajustat entre TriasxBCN i BComú: només els han separat 362 vots de diferència.

Els resultats per barris i per seccions censals

Una comparativa entre els resultats provisionals i definitius ens permet veure que quatre seccions censals han canviat de força guanyadora. Aquí tens els resultats definitius proclamats per la Junta Electoral.

Un plenari proper a la paritat

El plenari resultant de les eleccions municipals estava compost per 20 dones i 21 homes, però un primer canvi fins i tot abans de la celebració del plenari d’investidura va fer canviar aquest equilibri: Ester Capella, d’ERC, va cedir el lloc a Jordi Coronas per convertir-se en consellera de la Generalitat.