El fins ara president del Grup Municipal d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall, s’ha acomiadat del plenari de l’Ajuntament i de la política. Ho ha fet en l’últim ple del 2023 i un mes després d’haver anunciat, sorprenent a tothom, que plegava. Just al final de la sessió d’aquest desembre, Maragall ha dit que se’n va “convençut que Barcelona sabrà trobar el camí” i ha fet un encàrrec als regidors que es queden al consistori: “Tinguin l’Ajuntament al cap i la ciutat al cor”.

Maragall també ha tingut un record per al seu germà, Pasqual Maragall, exalcalde de la ciutat i expresident de la Generalitat de Catalunya, i ha dit que “no té sentit celebrar-lo en públic contínuament” sense mantenir la visió metropolitana que ell va proposar. En el discurs de comiat també ha ressonat l’intent frustrat per ser alcalde el 2019 (tot i que ell va guanyar les eleccions, va ser investida alcaldessa Ada Colau amb els vots dels comuns, el PSC i Manuel Valls).

Lloances d’un alcalde i dos exalcaldes

Com és habitual quan un regidor s’acomiada del Ple, tots els grups municipals li adrecen unes paraules; i aquesta vegada no ha estat cap excepció. Sobretot han cridat l’atenció les lloances que han fet a Maragall l’alcalde, Jaume Collboni, i dos exalcaldes: Ada Colau (BComú) i Xavier Trias (TriasxBCN). L’últim s’ha referit als “pactes polítics a contra natura” que van evitar que Maragall fos alcalde el 2019 i que Xavier Trias ho fos (en coalició amb ERC) aquest 2023: “Hauria estat un capítol apassionant a les nostres vides”.

Colau, per la seva banda, ha expressat “màxim reconeixement” per Ernest Maragall per haver aconseguit els millors resultats d’Esquerra a unes eleccions municipals a Barcelona ara fa quatre anys (quan Colau va arrabassar l’alcaldia a Maragall) i li ha dit: “Ens vam trobar el mandat passat i no vam poder governar junts, però a mi m’hagués agradat”. Jaume Collboni ha lloat el llegat dels dos germans Maragall i ha dit que “si sent alcalde he sentit vertigen algun moment ha estat per la consciència del llegat que ens heu deixat”.