eleccions europees 2024 data candidats llistes

Europa té una cita amb les urnes aquest any. Les eleccions europees 2024 se celebraran al juny i serviran per escollir els 720 diputats del Parlament Europeu, 15 més que en els comicis del 2019. En el cas concret d’Espanya, els ciutadans escolliran 61 representants. En aquesta guia trobaràs tot el que has de saber sobre les eleccions europees 2024 a Catalunya, amb la data, com votar i tot el que se sap fins al moment sobre els candidats i les llistes. Aquesta pàgina estarà en constant actualització! Els comicis al Parlament Europeu arribaran gairebé un mes després de les eleccions catalanes anticipades.




Eleccions europees 2024: data dels comicis a Catalunya

Gairebé 400 milions ciutadans dels 27 països que formen la Unió Europea estan cridats a votar entre el 6 i el 9 de juny, amb motiu de les eleccions europees del 2024. En el cas concret de Catalunya i d’Espanya, els comicis per escollir els futurs representants del Parlament Europeu se celebraran diumenge 9 de juny.

Com votar a les eleccions europees?

Per votar els representats d’Espanya a les europees d’enguany, és imprescindible ser major d’edat i tenir la nacionalitat espanyola. Tot i això, també poden exercir el seu dret a vot els ciutadans d’altres països de la Unió Europea residents al territori espanyol. En aquest cas, s’hauran d’empadronar i expressar la voluntat de votar a Espanya, per evitar el doble vot. En ambdós casos, els electors tindran dues opcions per dipositar la seva papereta: presencialment, en una mesa electoral el dia dels comicis, o per correu.

Els espanyols residents de forma permanent a l’estranger també poden votar a les eleccions europees, però abans han d’inscriure’s al Registre de Matrícula del Consolat per poder ser inclòs al cens. Aquest tràmit s’ha de fer entre dos i tres mesos abans dels comicis. Si la residència a l’estranger és temporal, l’elector haurà d’inscriure’s com a no resident al consolat i demanar el vot en un termini de 25 dies des de la convocatòria d’eleccions.

Candidats a les eleccions europees 2024

Aquest 9 de juny, els espanyols triaran 61 dels 720 diputats del Parlament Europeu. Hauran d‘escollir un dels partits polítics nacionals que es presentin als comicis.

Quan encara falten uns mesos per a les eleccions al Parlament Europeu, els partits polítics comencen a confirmar els seus caps de llista. A falta de confirmació dels candidats dels grups majoritaris, ja se saben alguns noms que encapçalaran candidatures:

  • Irene Montero (Podemos)
  • Jaume Asens (comuns)
  • Diana Riba (ERC)

Resultats de les eleccions europees

Després de la cita amb les urnes, els diferents partits polítics s’uneixen als diferents grups d’àmbit europeu. Actualment, amb els resultats de les eleccions europees de 2019, el parlament té set grups parlamentaris. Te’ls detallem a continuació, amb el nombre de diputats de cadascun d’ells:

  • Partit Popular Europeu (Demòcrata-Cristians): 178.
  • Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates: 140.
  • Renovar Europa: 102.
  • Els Verds / Aliança Lliure Europa: 72.
  • Conservadors i Reformistes Europeus: 68.
  • Identitat i Democràcia: 59.
  • Grup de l’Esquerra Unitària Europea: 37.

A banda, hi ha 49 diputats europeus que consten com a no inscrits.