Xavier Trias ha confirmat que serà el candidat de Junts a les pròximes eleccions municipals del 2023 a Barcelona. D’aquesta manera, 20 anys després de ser cap de llista per Barcelona, torna a encapçalar una candidatura. I ho fa després d’un gir de guió inesperat perquè fa quatre anys que es va retirar de la política.

L’abril del 2019, un homenatge li va reconèixer tres dècades de trajectòria política. I un mes després, tancava la llista del seu partit per a les eleccions d’aquell any. Va ser el juliol d’aquest mateix 2022 quan, per sorpresa, va dir en una entrevista radiofònica que no descartava liderar Junts a les pròximes eleccions. Se li havia preguntat en nombroses ocasions i ho havia descartat, però la pressió del partit i del carrer, va admetre ell, el van fer finalment canviar de parer i va dir que “en parlaríem” després de l’estiu.

Això sí, ja en un primer moment va assegurar que si s’hi acabava presentant, seria per guanyar.

Si m’hi presento, no m’hi presento per perdre”
Xavier Trias, candidat de Junts [juliol del 2022]

El nom de Trias fa mesos que sona

La decisió però s’ha ajornat fins ara, malgrat que en les últimes setmanes molts ho donaven ja per fet. El mateix Josep Maria Argimon, un altre dels noms que van sonar per encapçalar la llista, va assegurar al novembre que “el candidat de Junts per a l’alcaldia de Barcelona serà Xavier Trias. Ho espero i desitjo”.

El camí de Trias fins a l’alcaldia

Va ser fa 20 anys, a les eleccions del 2003, que Trias va estrenar-se com a regidor a l’Ajuntament de Barcelona. Convergència i Unió va tenir aleshores nou regidors, n’havia perdut un respecte a les eleccions del 1999 però el PSC n’havia perdut encara més. Amb el lideratge de Trias, CiU va iniciar la remuntada. Si el 1999 els socialistes doblaven en regidors els nacionalistes, a partir del 2003 la distància va començar a escurçar-se.

Tot i això van caler dues cites electorals més perquè Xavier Trias es convertís finalment en alcalde de la ciutat. L’any 2007 va retallar encara més distància amb el PSC i va ser després de les eleccions del 2011 quan es va produir el canvi de color al govern municipal i Trias va ser investit alcalde de Barcelona.

A la tercera no falla?

Trias va aconseguir liderar el govern municipal en el tercer intent. I la del 2023 serà també la tercera cita electoral després de perdre el govern municipal l’any 2015 amb el triomf dels comuns i posteriorment l’any 2019 amb l’acord que va tornar a fer alcaldessa Ada Colau malgrat no haver guanyat en vots.

Per a Xavier Trias aquesta serà la cinquena vegada que opta a l’alcaldia i haurà passat d’ocupar el número 41 de la llista fa quatre anys, al número u.