Les dues enquestes publicades una setmana abans de les eleccions de Catalunya 2024 pel diari ‘Ara’ i el digital ‘ElNacional.cat’ tenen uns resultats molt semblants, amb un ball de com màxim dos diputats de diferència entre l’una i l’altra. I en tots dos casos, dibuixen una Catalunya que necessitarà pactes a tres o més bandes per establir una majoria després del 12 de maig.

Illa guanyaria les eleccions

El candidat del PSC, Salvador Illa, guanyaria les eleccions amb entre 37 i 41 escons. A força distància, Puigdemont i Junts, que obtindrien entre 30 i 34 escons, al davant d’Esquerra, que es quedaria amb un interval d’entre els 22 i 28. Molt més lluny, VOX i el PP empatarien en vots, amb entre 10 i 12 escons per a la ultradreta i entre 9 i 12 per als populars. Els comuns es quedarien amb entre 6 i 9 representants, mentre que la CUP en mantindria entre 5 i 8. Les enquestes també preveuen l’entrada de la ultradreta independentista d’Aliança Catalana, amb entre 0 i 7 escons. I deixen fora Ciutadans, que es quedaria sense cap representant al Parlament.

L’independentisme perd la majoria

Amb aquestes projeccions —i agafant el resultat mitjà de cada partit— es perdria l’actual majoria independentista del Parlament, que cauria fins als 62 diputats i no arribaria als 68 necessaris ni sumant els 5 diputats atribuïts a Aliança Catalana. En canvi, un possible tripartit d’esquerres entre el PSC, ERC i els comuns sumaria 71 diputats.

Per blocs, l’independentisme obtindria un 45,5% dels vots i el constitucionalisme, el 50’3%. L’enquesta del diari ‘Ara’ s’ha fet amb una mostra de més de 3.000 persones, entrevistades entre l’última setmana d’abril, abans de començar la campanya, i divendres, quan la campanya va arribar a l’equador. La d”ElNacional.cat’ s’ha fet amb 600 entrevistes fetes entre el 29 d’abril i el 2 de maig, ja en plena campanya electoral.

Què vols saber de les eleccions a Catalunya 2024?