El Nadal 2022 a Barcelona serà més tecnològic que mai pel que fa als esdeveniments més multitudinaris. L’Ajuntament de Barcelona ha donat aquest dimarts tots els detalls de com seran l’espectacle de la nit de Cap d’Any a l’avinguda de la Reina Maria Cristina, la cavalcada de Reis i també ha revelat una de les grans incògnites, el pessebre de la plaça de Sant Jaume, que serà virtual i interactiu. El tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, ha destacat l’ús de tecnologies digitals, el mapatge i els drons “per generar la màxima il·lusió, la màxima espectacularitat, i la màxima connexió amb un públic amplíssim”. 

Martí ha recordat que es tracta del Nadal de la represa i que s’estrenaran alguns “elements tecnològics que no s’han fet servir mai abans a Barcelona”, per donar la màxima esplendor i espectacularitat artística als esdeveniments que presentem. 

El pessebre de Sant Jaume, el primer virtual i participatiu

I la gran novetat i també aposta tecnològica és el pessebre de la plaça de Sant Jaume. Durant setmanes ha estat un misteri que ha quedat resolt. Enguany tindrà un format molt diferent, serà virtual i interactiu. Per poder participar-hi caldrà descarregar una aplicació al telèfon mòbil.

Tindrem un pessebre interactiu. L’acció dels ciutadans permetrà el canvi dels elements que es projectin a la façana. No havíem tingut mai fins ara un pessebre que es pugui tocar i remenar”
Jordi Martí, tinent d’alcalde de Cultura

Martí ha destacat que “l’acció dels ciutadans podrà canviar els elements que es projectin a la façana”. Per exemple, podran posar nom als personatges del pessebre, donar de menjar al tió o escriure la carta als Reis. Es podrà veure a partir del 16 de desembre i fins al 5 de gener

200 drons la nit de Cap d’Any de Maria Cristina

Un dels espectacles més multitudinaris serà la festa de la nit de Cap d’Any a Maria Cristina. “Estarà de gom a gom”, ha vaticinat Martí. També ha destacat que serà un espectacle de gran format, a càrrec de la companyia francesa Groupe F, i que el protagonisme tecnològic serà per als 200 drons que “faran i desfaran les figures”.

Pel que fa a l’argument, el tinent d’alcalde de Cultura ha destacat el missatge a favor de la pau per al 2023 “en un context en què la guerra truca a la porta”, en una clara al·lusió al conflicte d’Ucraïna.

Una cavalcada amb carrosses noves

Aquest 2023 la cavalcada arribarà amb novetats. S’estrena recorregut —per evitar les obres de la via Laietana— i també carrosses: n’hi haurà una de nova per a cada rei, i tres més per a l’Estel, les joguines i les Instruccions per Somiar. Obrirà el seguici un estel gegant i l’acompanyarà la figura de la Gata Perduda. La cavalcada és l’esdeveniment de carrer de més magnitud i participatiu de la ciutat i, per fer-lo possible, Ses Majestats tindran més de 1.000 ajudants, entre ballarins, actors, xanquers i voluntaris. També hi participaran un vintena d’entitats i escoles de la ciutat, així com 12 companyies professionals.

Notícies del Nadal 2022