El primer ple de l’any a l’Ajuntament de Barcelona d’aquest divendres ha estat marcat per les negociacions per formar govern de coalició. En dues votacions, les propostes de BComú i ERC, s’ha fet visible el tripartit d’esquerres. La sessió ha tingut pocs punts executius, però un dels més destacats és l’aprovació definitiva de la taxa de terrasses, en la que el grup de Xavier Trias ha estat clau perquè pugui tirar endavant.

Durant la sessió plenària, ERC ha preguntat a Jaume Collboni per l’alcalde de nit, una figura que s’ha compromès a crear quan s’arribi a un pacte de govern. Collboni diu que l’alcalde de nit “no ha de ser necessàriament un polític”, i ha afegit que “pot ser algú reconegut dins el món de l’oci nocturn o la cultura i amb autoritat moral per fer-ho”.

13:48
   

S’ha acabat el ple municipal, el primer del 2024 a l’Ajuntament de Barcelona. Bon divendres!

13:44
   

Declaració institucional de record de les víctimes de l’Holocaust 

Tots els grups han signat una declaració institucional promoguda pel PP amb motiu del Dia de la Memòria de l’Holocaust que se celebrarà aquest dissabte, 27 de gener. Un text en què el consistori recorda les víctimes de l’Holocaust —en particular, els barcelonins que van ser perseguits pel nazisme—, rebutja qualsevol afirmació orientada a negar-ho o minimitzar-ho, condemna totes les manifestacions d’intolerància religiosa i es compromet a treballar contra qualsevol manifestació d’antisemitisme, xenofòbia o per diferència d’ètnia o d’origen. 

13:43
   

S’aprova una declaració institucional de suport a Ucraïna 

El Ple ha aprovat una declaració institucional de suport a Ucraïna amb motiu dels dos anys d’inici del conflicte a l’est d’Europa. Una posició institucional en què el consistori es compromet a intensificar el suport a Ucraïna, reforçar els serveis d’acollida i acompanyament als nouvinguts, mantenir l’enviament d’ajuda humanitària, hissar la bandera el 24 de febrer, col·laborar amb entitats del tercer sector que donen suport als ucraïnesos arribats a Catalunya i traslladar aquest missatge a la resta d’administracions i ens supramunicipals. Tots els grups hi han votat a favor a excepció de Vox. Des de novembre les declaracions institucionals es poden aprovar amb quatre cinquenes parts del Plenari i no per unanimitat. 

13:36
   

Collboni: “L’alcalde de nit no ha de ser necessàriament un polític” 

El regidor d’Esquerra Jordi Coronas ha demanat a Collboni quin model d’alcalde de nit vol implementar a la ciutat i “si serà una figura en solitari, un òrgan col·legiat o totes dues opcions en paral·lel”. Jaume Collboni li ha respost que “no ha de ser necessàriament un polític i pot ser algú reconegut dins el món de l’oci nocturn o la cultura i amb autoritat moral per fer-ho”. També ha explicat que hi preveuen dues grans àrees de treball —mediació i desenvolupament de polítiques públiques— i que tot plegat s’haurà de formular “en les properes setmanes i mesos”. Des d’ERC, Coronas li ha demanat que comptin amb la participació dels joves i ha puntualitzat que la fórmula els podria semblar bé. 

Jaume Collboni obre la porta que l’alcalde de nit “no sigui necessàriament un polític”

13:34
   

El PSC accepta reconèixer la feina del Cos Nacional de Policia pel seus 200 anys 

El PSC ha acceptat el prec del PP en què ha instat el govern municipal a reconèixer la feina feta pel Cos Nacional de Policia durant els seus 200 anys de vida. El tercer tinent d’alcaldia, Albert Batlle, ha dit que el govern accepta el prec “en el marc de la festa anual que celebrem el dia de la Guàrdia Urbana” i també s’ha dirigit al portaveu del Grup Municipal de TriasxBCN, Jordi Martí i Galbis, sobre la crisi entre Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra. “Continuarem mantenint una estreta col·laboració amb la resta de cossos i forces de seguretat que presten servei a la ciutat i no permetrem que això es posi en dubte, senyor Galbis”, ha dit Batlle. 

13:27
   

Dubtes amb el prec dels comuns per la pròrroga dels contractes del servei Vilaveïna 

La regidora Gemma Tarafa ha reclamat amb un prec, la prórroga de contractes del servei de Vilaveïna, que es fa a 16 espais de la ciutat. “Acabaran el contracte i hauran de tancar en els propers mesos”, ha denunciat la regidora. L’alcalde ha respost que “estem donant continuïtat a les polítiques socials que vam fer en el govern anterior”, i ha afegit que el servei està garantit i que “la idea és que aquests processos en la mesura del possible els absorbeixin els serveis municipals.” 

13:15
   

L’alcalde admet un “embús” als jutjats ràpids

L’alcalde, Jaume Collboni, ha admès que hi ha “un embús” als jutjats per celebrar els judicis per a delinqüents multireincidents. Ha lamentat que els judicis que han de ser ràpids “s’estan assenyalant a 12 mesos quan s’haurien de fer en 15 dies”. Per això, ha demanat al ministre de Justícia, Félix Bolaños, l’ampliació de la planta judicial per l’abordament de delictes menors penals, en una reunió que han mantingut en les últimes 24 hores.

Collboni ha afegit que aquesta situació “merma la mesura penal” i que si no es resol, “s’hauran d’incrementar les penes”. Ho ha dit en resposta a un prec del grup de TriasxBCN, que li ha reclamat liderar polítiques de seguretat i millorar la coordinació entre els cossos policials

12:53
   

El ple constata l’apropament de Collboni a ERC i comuns, sense allunyar-se del tot de Trias

El Plenari ha fet visible el tripartit d’esquerres en dues votacions: les propostes de BComú i ERC s’han aprovat gràcies al suport del PSC. Alhora, els socialistes s’han abstingut a la proposta de TriasxBCN, que també s’ha aprovat.

El ple constata l’apropament de Collboni a ERC i comuns, sense allunyar-se del tot de Trias

12:45
   

Rebutjada la proposició del PP sobre seguretat jurídica per a les empreses 

La proposició presentada pel Partit Popular reclamava mostrar un compromís amb la seguretat jurídica i la llibertat d’establiment de les empreses. El text demana també “rebutjar la imposició de sancions a les empreses que han traslladat la seva seu social de Catalunya a altres comunitats autònomes per la inseguretat jurídica que el procés ha provocat a Catalunya”. 

TriasxBCN ❌ EN CONTRA. Josep Rius: “És un capítol més de l’operació Catalunya. Hauria d’haver vingut a demanar perdó a Xavier Trias per tot el perjudici que li van causar”. 

PSC ❌ A FAVOR. Jordi Valls: “Tenim l’obligació de generar confiança. Aquest govern vol que tornin les empreses. No compartim part de la retòrica, però sí el que diu explícitament de la proposició”. 

BComú ❌ EN CONTRA. Marc Serra: “Estem a favor que les empreses tornin les seus socials a Catalunya. però vostès [PP] ho utilitzen com a eina per fer política”.  

ERC. EN CONTRA. Jordi Castellana: “Vostès van fer un decret per canviar les regles del joc. Van trucar a empreses. Subjuguen els interessos de la gent als seus interessos polítics”.

PP ✅ A FAVOR. Daniel Sirera: “Amenaçar les empreses perquè tornin genera l’efecte contrari. Barcelona ha de ser una ciutat lliure d’imposicions. Rebutgem els ressentiments identitaris”.

Vox ✅ A FAVOR. Gonzalo de Oro: “Catalunya no és atractiva per a les empreses, perquè les empreses tornin vostès se n’han d’anar”. 

12:26
   

El Ple vota en contra d’instal·lar 1.500 càmeres de videovigilància a Barcelona

Vox ha demanat amb una proposició instal·lar 1.500 càmeres de seguretat en els punts amb un alt historial d’incidències de delinqüència en un període de tres mesos. Els grup del Plenari, emb l’excepció de PP i Vox, haN donat suport al text. 

TriasxBCN ❌ EN CONTRA. Jordi Martí Galbis: “Vostè insulta a tothom i vol que li votem les proposicions. No l’hi votarem”. 

PSC ❌ EN CONTRA. Albert Batlle: “Aquesta proposició no té cap rigor. Necessitem eficàcia però també garanties. Barcelona té previst instal·lar més càmeres, però es fa en un procés lent i garantista que preveu l’estat de dret”.  

BComú ❌ EN CONTRA. Marc Serra: “Estan demanant multiplicar per 15 el nombre de càmeres de seguretat en tres mesos, és impossible. A més, la instal·lació no és competència municipal”. 

ERC ❌ EN CONTRA. Jordi Coronas: “Les càmeres no disminueixen els fets delictius, els desplaça. No donen més seguretat, és més restricció de les llibertats individuals de les persones”. 

PP ✅  A FAVOR. Juan Milián: “No ens enganyem. La videovigilància no redueix els delictes ni la sensació d’inseguretat”.

Vox ✅ A FAVOR. Gonzalo de Oro: “Barcelona és plena de delinqüents i cal fer-hi alguna cosa. Un cop més van en contra de la seguretat del ciutadans”. 

12:02
   

Tira endavant la iniciativa d’ERC per evitar casos d’assetjament immobiliari 

El Ple aprova una proposició d’Esquerra que demana fer un seguiment de les finques de propietat vertical adquirides en els últims cinc anys, i destinar més recursos de la Oficina d’Habitatge per crear equips propis als districtes i millorar els processos de mediació. El text s’ha transaccionat amb el govern i hi han votat a favor PSC, ERC i els comuns.

TriasxBCN ❌ EN CONTRA. Damià Calvet: “Ja hi ha mecanismes per actuar, però posar en un mateix sac un cas particular és criminalitzar tot el sector immobiliari”. 

PSC ✅ A FAVOR. Laia Bonet: “S’ha de donar prioritat a les finques amb procediments judicials oberts, i permetre seguiment i inspecció per identificar possible pressió immobiliària”. 

BComú ✅ A FAVOR. Janet Sanz: “Els especuladors es lucren amb la necessitat de sostre i expulsen els veïns. Hem de continuar posant mesures per evitar aquestes situacions”. 

ERC ✅ A FAVOR. Elisenda Alamany: “Hi persones a la ciutat que veuen com un propietari els fa la vida impossible per fer-hi negoci. N’hi ha molts casos. Calen més mesures de protecció”.

PP ❌EN CONTRA. Àngels Esteller: “Ja existeixen procediments judicials per a aquestes situacions. Aquesta proposició criminalitza els propietaris”.

VOX ❌ EN CONTRA. Liberto Senderos: “Els seus prejudicis ideològics els impedeixen emprendre mesures per facilitar la vida a la gent”. 

11:46
   

S’aprova la proposició dels comuns sobre la regulació dels lloguers 

Barcelona en Comú demana que l’Ajuntament destini els recursos necessaris per desplegar la llei de regulació dels lloguers aprovada per l’Estat. Els comuns creuen que cal desplegar una campanya de comunicació a tota la ciutat perquè els llogaters coneguin els seus drets, fer un cos d’inspectors, reforçar els equips jurídics de l’Oficina de l’Habitatge i, finalment, controlar el traspàs de pisos cap al mercat de lloguer de temporada. 

TriasxBCN ❌ EN CONTRA. Damià Calvet: “Hi ha una inseguretat jurídica que vostès [comuns] han provocat i que està complicant cada cop més l’accés al mercat del lloguer. Del que hauran d’informar és per què, mentre han governat, l’habitatge s’ha encarit com mai”. 

PSC ✅ A FAVOR. Laia Bonet: “L’habitatge és cabdal i cal que es desplegui la llei amb tot el seu potencial. Ho farem amb el govern de l’Estat i també de la Generalitat”. 

BComú ✅ A FAVOR. Ada Colau: “A Barcelona el 40 % dels veïns i veïnes viuen de lloguer. La llei arriba tard però és una bona notícia. El que hem de fer és posar tots els recursos perquè això no quedi en paper mullat”. 

ERC ✅ A FAVOR. Eva Baró: “Mentre eren al govern vostès no van engegar cap de les mesures concretes que ara demanen. Sort en tenen els barcelonins i barcelonines que la Generalitat sí que està treballant en tota aquesta qüestió des de fa anys”.

PP ❌ EN CONTRA. Àngels Esteller: “És una proposta sorgida d’incompliments i polítiques equivocades, amb una visió ideològica del mercat immobiliari. Protegir massa una de les dues parts exclou pisos del mercat”.

Vox ❌ EN CONTRA. Liberto Senderos: “Els propietaris han suat aquesta propietat i la inversió que els ha comportat. No han de suplir la seva incompetència”. 

11:31
   

Negociacions per adquirir l’edifici de Magistratura del Treball

El govern municipal ha revelat al ple que està en converses amb el ministeri d’Hisenda i la Tresoreria de la Seguretat Social la possibilitat d’adquirir l’edifici de Magistratura del Treball. L’immoble es troba al carrer de Bailèn 1. Ho ha explicat el tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda i Promoció Econòmica, Jordi Valls, que també ha mostrat la intenció de convocar el primer o segon trimestre d’aquest any la Comissió conjunta entre Ajuntament i govern de l’Estat i la Generalitat, que no s’ha reunit en els darrers 10 anys, per posar, entre altres, el traspàs d’immobles tancats de l’Estat tancats sobre la taula.

11:19
   

El Ple reclama el traspàs d’immobles de l’Estat en desús 

El Ple ha reclamat al govern de l’Estat el traspàs d’immobles que té a Barcelona a l’Ajuntament. La votació s’ha fet a petició de TriasxBCN i ha tirat endavant amb el suport majoritari del Ple.  

TriasxBCN ✅ A FAVOR. Jordi Martí Galbis: “Necessitem que hi hagi traspàs d’immobles de l’Estat. Tenim més de 20 locals titularitat de la Seguretat Social en desús, i hi ha barris sense equipaments com biblioteques o escoles bressol”.  

PSC ⬛ ABSTENCIÓ. Jordi Valls: “Ens interessa tenir acords amb l’Estat amb patrimoni que té aquí, però entenem que hi ha altres maneres de treballar-hi”. 

BComú ✅ A FAVOR. Janet Sanz: “És una reclamació històrica d’aquest plenari. Barcelona necessita aquests equipaments i sòl, es tracta d’immobles tancats”. 

ERC ✅ A FAVOR. Jordi Coronas: “En comptes de pensar en la ciutat, l’Estat ha pensat en la butxaca i ha venut, per exemple, la façana marítima de la ciutat”. 

PP  ❌ EN CONTRA. Juan Milián: “No expliquen per què volen aquests edificis. A més, l’Ajuntament també té edificis tancats”. 

Vox  ❌ EN CONTRA. Gonzalo de Oro: “Viuen en un món d’odi cap a tot allò espanyol. Militars i policies que volen fer fora”. 

10:55
   

Aprovat el pla de millora urbana del 22@ 

Unanimitat de tots els grups per aprovar de manera definitiva el nou pla de millora urbana del 22@, en el sector delimitat pels carrers de Bolívia, Badajoz, Tànger i Àvila. 

10:47
   

S’aprova un allargament de les competències de l’Ajuntament al Port Olímpic 

S’ha aprovat la primera addenda al conveni perquè la Generalitat delegui a l’Ajuntament de Barcelona les competència per gestionar directament el Port Olímpic. Una provisió de fons per incrementar la delegació de competències dels 30 anys inicialment previstos fins a 50 i, d’aquesta manera, replantejar les inversions econòmiques i financeres, i actualitzar les obres que s’estan fent a l’espai. El pla de modernització del Port Olímpic signat amb la Generalitat preveu millorar els accessos i la connectivitat, millorar les infraestructures marítimes i reforçar el dic de Recer. També convertir les instal·lacions terrestres en un “hub” d’economia blava i d’activitats relacionades amb el mar. 

Avança la transformació del Port Olímpic de Barcelona: aquests seran els nous usos que tindrà

10:35
   

Els grups es posicionen, de nou, amb la taxa de terrasses

TriasXBCN ✅  A FAVOR- Ramon Tremosa: “Hem millorat la proposta. Veurem ara els futurs socis que en pensen d’aquesta ordenança de terrasses”. 

BComú ❌ EN CONTRA- Janet Sanz: “Aquest acord no és bo per la ciutat. El que defensem és que calia fer de nou una reflexió amb mirada d’acord de ciutat” 

ERC ❌ EN CONTRA- Jordi Castellana: “Entomar el debat des del punt de vista fiscal és esbiaxat. El problema de la restauració no és la taxa, és el preu dels lloguers”.  

PP ✅ A FAVOR- Àngels Esteller : Cal mantenir l’equilibri entre el negoci i l’ocupació de la via pública i la taxa s’adequa a aquesta proporcionalitat” 

Vox ✅ A FAVOR- Gonzalo de Oro: “És una bona taxa i, sobretot, està acordada amb el Gremi. La nostra era una posició encara més valenta perquè creiem que cal reduïr la pressió fiscal”.  

10:20
   

S’aprova de manera definitiva la taxa de terrasses 

La taxa de terrasses s’aprova de manera definitiva amb efectes retroactius des de l’1 de gener. Les quotes varien segons la zona de la ciutat i el nombre de taules que cada local posa al carrer i s’elimina la bonificació del 75 % que hi ha hagut els últims quatre anys. TriasxBCN i el PSC van pactar la taxa, que en l’aprovació inicial va rebre el suport del PP i Vox i el vot contrari de BComú i ERC.

El tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda i Promoció Econòmica, Jordi Valls, ha defensat la nova taxa i ha respost a les entitats que han presentat al·legacions (entre les quals la Fira de Santa Llúcia, el Gremi Artesà de Xurrers o la FAVB) que no es pot mantenir la bonificació del 75 % de la taxa perquè ja no hi ha una situació d’excepcionalitat com la crisi sanitària del covid. Ha afegit que es garanteix el principi d’igualtat contributiva, ja que es paga més si el carrer on es troba la terrassa té més capacitat de consum, i en funció del número de taules. 

Llum verda a la nova taxa de terrasses: el preu varia segons el carrer i el nombre de taules

10:05
   

Pla de climatització d’escoles 

Comença el ple de Barcelona amb les mesures de govern. La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Cultura i Educació, Maria Eugènia Gay, ha presentat el pla de climatització de centres. S’instal·laran sistemes d’aerotèrmia i plaques solars a 170 escoles i instituts de Barcelona fins al 2029. El pla començarà aquest estiu amb obres en 24 centres, que podran estrenar la climatització el curs vinent. 

Les 170 escoles i instituts de Barcelona que es climatitzaran abans del 2029 | MAPA

09:54
   

La taxa de terrasses, pendent d’aprovació definitiva 

Un dels punts executius més destacats del ple és l’aprovació definitiva de la taxa de terrasses, que entrarà en vigor amb efectes retroactius des de l’1 de gener. Les quotes varien segons la zona de la ciutat i el nombre de taules que cada local posa al carrer i s’elimina la bonificació del 75 % que hi ha hagut els últims quatre anys.  

El vot de TriasxBCN és clau per poder aprovar la taxa. Xavier Trias i el PSC van pactar l’impost, que en l’aprovació inicial va rebre el suport del PP i Vox i el vot contrari de BComú i ERC. 

09:47
   

Els pactes per formar govern, en el punt de mira 

Els pactes per formar govern no formen part de cap punt de l’ordre del dia, però estaran presents durant tota la sessió plenària, que comença a les 10 del matí. Sobretot, després que ERC confirmés fa tot just una setmana que les converses amb el PSC s’han intensificat. A partir d’aquí, han començat a sorgir les declaracions d’uns i altres. TriasxBCN ha anunciat que atura les converses amb els socialistes per l’apropament a ERC.  

També està en el punt de mira al plenari la relació entre Barcelona en Comú i el PSC. La líder dels comuns, Ada Colau, que ha dit que es queda a l’Ajuntament, insisteix en un tripartit perquè, assegura, és la preferència que li va traslladar l’alcalde. Però Collboni ha replicat que només ell pot parlar per l’alcalde.  

09:40
   

El primer ple de l’any

Bon dia! El plenari municipal del mes de gener és a punt de començar. Aquí podreu seguir el minut a minut de les intervencions a l’Ajuntament.