L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha anunciat que la ciutat incorporarà la figura de l’alcalde de nit. En una entrevista al ‘Cafè d’idees’, de TVE, ha explicat que aquesta serà una de les novetats del nou govern municipal que ha de sorgir fruit d’un pacte amb els comuns o TriasXBCN. “Fins ara no podíem per nombre de regidors”, ha dit Collboni, que també ha recordat que l’alcalde de nit és un compromís que va adquirir durant la campanya electoral.

Es tracta de crear una figura que faci de mediació i coordini l’activitat de la ciutat durant la nit, especialment en l’àmbit de la cultura i de l’oci nocturn. Això implica dotar aquest càrrec de pressupost i tenir també un equip de treball nocturn. L’alcalde explica que no és una figura nova, sinó que ja funciona en altres ciutats com Nova York, París o Londres, i que permetria programar cultura en hores nocturnes, obrir centres esportius o també donar alternatives d’oci a la gent jove.

Disposat a cedir l’alcaldia de nit

En ser preguntat sobre qui pot ser aquest nou alcalde o alcaldessa, Collboni no s’ha pronunciat. “No ho puc dir perquè serà part de l’acord”, ha dit. De fet, l’alcalde s’ha mostrat disposat a cedir aquesta figura al partit amb qui arribi a un pacte de govern.

La idea de tenir un alcalde de nit és una proposta que fa quatre anys que demana ERC. Va ser una de les seves propostes electorals durant la campanya de les municipals del 2019 i en la darrera campanya electoral, la del 2023, també van tornar a demanar aquesta figura. Va ser aleshores que Collboni també la va incorporar al seu programa electoral.

Alamany (ERC) celebra l’anunci de Collboni

En un missatge a les xarxes socials, la líder d’ERC a l’Ajuntament, Elisenda Alamany, ha celebrat que l’alcalde Collboni vulgui crear una figura que els republicans defensen des del 2019. “Sabem el que és útil i el que la ciutat necessita”, ha afirmat Alamany, que afegeix que la seguretat es pot encarar “amb mesures de futur i progressistes i no mirant cap al passat”.