La transformació del Port Olímpic continua fent passos endavant. L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat la tramitació d’un pla d’usos per redefinir aquest espai, que donarà prioritat a l’economia blava, renovarà completament la zona de restaurants i ja s’està obrint a la ciutadania amb la creació d’un nou accés. Les activitats i empreses relacionades amb l’esport nàutic i el mar tindran un 65 % de la superíficie del futur Port Olímpic, mentre que la restauració es quedarà en un 10 % per tal que no superi la quantitat de restaurants actual. El pla d’usos no permetrà obrir locals d’oci nocturn.

Per al govern, la transformació suposa guanyar espai públic. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, considera que “se supera un model caducat, basat en un oci de poca qualitat, que generava inseguretat, i que, sobretot, havia expulsat els barcelonins d’un espai que és únic”. Collboni ha destacat que el pla d’usos assegura la creació de llocs de treball amb futur, relacionats amb la tecnologia i la sostenibilitat.

El Balcó Gastronòmic al moll de Gregal

Un dels espais que es començaran a remodelar ben aviat és el que ara ocupen els locals de restauració, al moll de Gregal. De fet, el 8 de gener serà l’últim dia que els 11 restaurants que hi ha actualment serviran menjar. Després, s’iniciarà la transformació integral d’aquest espai, que es convertirà en el Balcó Gastronòmic, amb 14 punts de restauració.

“Es prohibeixen bars musicals, que havien generat tantes molèsties al veïnat, i es protegeix i es preserva la restauració actual sense que vagin a més”, ha explicat la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz. El pla, segons Sanz, impedeix que sigui un espai per al turisme ‘low cost’ i “fomenta que els barcelonins tornin a apropar-s’hi i es democratitzi la nàutica”. Aquest pla d’usos especial s’haurà d’aprovar de manera definitiva a principis del 2023 en Comissió de Govern.

Balco gastrònomic Port Olímpic

Nou accés des de la ronda del Litoral

Les màquines treballen ja fa dies en la creació d’un accés des de la ronda del Litoral, amb l’objectiu que el Port Olímpic sigui més accessible als barcelonins. D’aquesta manera, s’elimina el desnivell actual i es genera un espai de continuïtat que facilitarà la connexió amb el barri de la Vila Olímpica i la platja.

Activitats d’economia blava al moll de Mestral

Justament on hi haurà aquest accés al Port Olímpic, al moll de Mestral, és on s’ubicarà una zona destinada a activitats d’economia blava. Dels antics locals d’oci nocturn que hi havia aquí ubicats només en queda l’estructura. Ja s’hi treballa per convertir-los en oficines d’activitats nàutiques, de formació, divulgació i recreatives amb empreses d’altres àmbits del sector marítim.

En total, s’hi destinen 2.600 m2 que es distribuiran en 23 locals en dos grans blocs d’oficines a banda i banda del nou accés, i també disposarà d’espais d’ús comú, com una sala d’actes.

Un nou mirador al dic de Recer

Un altre dels treballs que ja estan en marxa és la renovació de la urbanització del dic de Recer. La part superior del dic serà un mirador davant del mar obert a la ciutadania. A més, per connectar el dic amb el port s’instal·laran dues escales que comunicaran el passeig amb els molls que estan a la part inferior.

Balcó Gastronòmic al Port Olímpic

Potenciar la vela lleugera entre la ciutadania

D’altra banda, també s’estan licitant els treballs de rehabilitació del Centre de Vela, amb l’objectiu que estiguin a punt per a la Copa Amèrica de Vela. L’equipament, construït l’any 1992, renovarà completament les instal·lacions amb la intenció de potenciar la pràctica de la vela lleugera entre els barcelonins. Actualment, 18.000 persones utilitzen el centre per a la pràctica d’esports com la vela, el surf de rem, caiac i submarinisme.

La transformació del port ha d’estar enllestida a mitjans del 2024, coincidint amb la celebració de la Copa Amèrica de Vela a Barcelona.