L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha obert la porta que l’alcalde de nit que va plantejar crear tot just fa una setmana tingui un perfil que no sigui estrictament polític. Al primer plenari del 2024, Collboni ha dit que l’alcalde o alcaldessa de nit “pot ser una persona que sigui reconeguda dins de l’àmbit de l’oci nocturn i la cultura de la ciutat” i “no necessàriament un polític”. Això sí, Collboni ha avisat que haurà de ser algú “que tingui l’autoritat moral per fer mediació i promoció d’alternatives d’oci nocturn”.

L’alcalde ho ha dit com a resposta a una pregunta d’ERC, que ha demanat al govern socialista quines intencions té amb l’alcalde de nit (una figura que, de fet, els republicans duien com a proposta al programa electoral les últimes eleccions municipals). “Si la figura va en la línia que proposa i som capaços de complementar-la amb diàleg, ens podria semblar bé”, ha respost el portaveu adjunt d’ERC, Jordi Coronas.

En canvi, pocs minuts més tard (en una pregunta formulada pel PP), el líder dels populars a l’Ajuntament de Barcelona, Daniel Sirera, ha lamentat que “Barcelona necessita un alcalde durant tot el dia”. Pel que fa al sector privat, les patronals de l’oci nocturn FECASARM i Gremi de Discoteques ja van dir la setmana passada que prefereixen que l’alcalde de nit no sigui un polític.

S’evidencia el flirteig Collboni-ERC

El debat sobre la creació d’un alcalde de nit ha evidenciat, una vegada més en el plenari, un cert flirteig i una possible proximitat entre el PSC de Collboni i els republicans, ara encapçalats per Elisenda Alamany. En la mateixa sessió, els socialistes s’han apropat tant a ERC com als comuns d’Ada Colau per aprovar dues propostes en matèria d’habitatge. Jaume Collboni, però, no ha volgut girar l’esquena a Trias per Barcelona i el govern s’ha abstingut en una altra proposta de Trias (que s’ha acabat aprovant).