Un ple carregat de gestos a qui pot acabar sent soci de govern. Així ha estat la sessió del mes de gener a l’Ajuntament de Barcelona, marcada pels pactes per formar un executiu de coalició. En aquest sentit, el Ple ha fet visible el tripartit d’esquerres en dues votacions: les propostes de BComú i ERC s’han aprovat gràcies al suport del PSC. Alhora, els socialistes s’han abstingut a la proposta de TriasxBCN, que també s’ha aprovat.

L’habitatge com a punt comú

Les propostes de comuns i republicans compartien un mateix rerefons: l’habitatge. En el cas de BComú, Ada Colau ha aconseguit aprovar un paquet de mesures per aplicar la regulació dels lloguers a Barcelona, que inclouen assessorament als veïns i ampliar la unitat d’inspecció. Colau ha celebrat que “la majoria progressista” del Ple hagi donat suport al text. TriasxBCN, PP i Vox hi han votat en contra.

En el cas d’ERC, la proposta aprovada —pactada amb el PSC— acorda fer un pla d’inspecció de les finques comprades els últims cinc anys per evitar casos d’assetjament immobiliari. “No podem permetre que aquest delicte quedi impune a Barcelona”, ha dit Elisenda Alamany (ERC). La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet (PSC), ha explicat que es prioritzaran les finques amb processos judicials oberts. De nou, aquí, el tripartit d’esquerres s’ha alineat.

Taxa de terrasses amb Trias

Tot i l’apropament a BComú i ERC, el govern del PSC no s’ha volgut distanciar del tot del grup de Xavier Trias, malgrat que aquest grup hagi decidit aquesta setmana aturar les converses per explorar un govern de coalició. Amb l’abstenció del PSC, s’ha aprovat la proposta de TriasxBCN que reclama acordar amb l’Estat el traspàs de diversos edificis a Barcelona. Amb el grup de Trias també s’ha aprovat la nova taxa de terrasses (amb el vot contrari de BComú i ERC).