El Departament d’Interior s’ha compromés amb l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) a avisar Drets Socials per evitar que els talls de llum puguin afectar persones vulnerables. Ho han fet en una reunió que s’ha produït aquest divendres al matí amb el conseller Joan Ignasi Elena.

Des de l’entitat denunciaven que en els darrers temps han tingut coneixement de diversos casos de talls de subministrament elèctric a edificis sencers ocupats per a persones en situació de vulnerabilitat i, en molts casos, famílies amb menors: “Han entès que sí que té sentit que, com a mínim, hi hagi aquesta alerta a Drets Socials perquè en el cas que hi hagi famílies vulnerables es pugui intervenir i buscar alternatives que no siguin el tall”, ha apuntat Maria Campuzano, portaveu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica.

Presència policial als talls

L’entitat social assegura que en alguns casos aquests talls es produeixen amb la presència dels Mossos d’Esquadra a petició d’Endesa i amb el vistiplau del Departament d’Interior: “En seu parlamentària, ha admès que duen a terme els acompanyaments a partir d’una simple carta tipus enviada per Endesa i no comuniquen l’actuació ni al Departament de Drets Socials ni als Serveis Socials”, apunten.

L’APE també critica que en molts d’aquests casos no s’hagin dut a terme les comprovacions oportunes i alerten que en cap dels casos Endesa ha posat en marxa el procediment establert al conveni firmat amb la Generalitat el 2021, que permet la instal·lació de comptadors provisionals per a famílies vulnerables en situació d’ocupació en precari o altres alternatives.

En tot cas, amb el compromís d’Interior a la mà, s’espera que aquesta situació es pugui revertir a través de les comunicacions prèvies amb Drets Socials. Un mecanisme que permetria fer els estudis i comprovacions prèvies oportunes per poder oferir alternatives, com els comptadors socials.