La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Barcelona (on estan representats tots els partits del plenari municipal) ha marcat unes noves regles del joc per aprovar declaracions institucionals, que fins ara requerien la unanimitat de tots els partits. L’objectiu: evitar el veto de Vox perquè Barcelona es decanti a favor o en contra d’alguna qüestió. De fet, en aquest mandat ja ha passat que Vox ha impedit declaracions institucionals com, per exemple, a favor de la gent gran.

Perquè no torni a passar en el futur, ERC ha demanat a la Junta de Portaveus d’aquest dimarts un canvi de criteri, que s’ha acabat aprovant amb els vots a favor del PSC, TriasxBCN i BComú. El PP i Vox s’hi han oposat.

Què ha canviat per aïllar Vox?

Amb l’últim reglament, calia que tots els partits (41 regidors) se sumessin de forma unànime a una declaració institucional perquè l’Ajuntament de Barcelona l’aprovés i es llegís al ple municipal. Ara, però, no caldrà la unanimitat de tots els partits, sinó que a partir d’aquest novembre només caldrà que quatre cinquenes parts del Ple hi donin suport. Això significa que caldran 33 regidors, i no els 41, perquè prosperi una declaració.

Segons fonts republicanes consultades per betevé, el govern de Jaume Collboni va demanar un informe als serveis jurídics de l’Ajuntament que avala la nova fórmula que s’ha adoptat. Anys enrere (abans de demanar la unanimitat del Ple), el reglament del consistori requeria dos terços dels regidors per aprovar una declaració institucional.