ple Ajuntament

El Ple de novembre a l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat de forma provisional la taxa de terrasses per al 2024 gràcies a l’acord de TriasxBCN amb el govern de Jaume Collboni (PSC). Els grups del PP i Vox també hi han votat a favor, mentre que Barcelona en Comú i ERC ho han fet en contra. Les noves quotes per a les terrasses varien segons la zona i el nombre de taules de cada local (vegeu el mapa).

D’aquesta manera, el 2024 s’eliminarà la bonificació del 75 % que han tingut les terrasses des del 2020. Tot i això, els restauradors no pagaran el 100 % dels imports que es van aprovar a finals del 2019, ja que la nova taxa estableix una escala progressiva segons la zona i el nombre de taules. Els establiments que ocupin més espai públic (més taules), pagaran més.

mapa terrasses
Segons el nombre de taules i la zona, la quota anual de les terrasses varia

“Un bon instrument”

El tinent d’alcaldia d’Economia, Jordi Valls, ha agraït “el diàleg i la negociació” amb TriasxBCN, que rebaixa una mica més les quotes als locals amb entre una i 15 taules que s’havien pactat amb el Gremi de Restauració. Valls ha defensat que la taxa és “un bon instrument” que posa “normes clares” per gestionar les terrasses i que la majoria de quotes s’encariran.

Ramon Tremosa (TriasxBCN) ha dit que el pacte vol facilitar terrasses petites al carrer sense que això suposi una pujada de quotes. Àngels Esteller (PP) ha justificat el vot a favor perquè millora la proposta que el govern va pactar amb el Gremi, tot i que ho troba “insuficient” perquè volien rebaixar més la taxa. Gonzalo de Oro (Vox) també troba insuficient l’acord, però hi ha votat a favor perquè “els restauradors estan contents”.

“Un mal senyal”

El portaveu de BComú, Jordi Martí Grau, ha criticat les noves quotes perquè “es paga menys pel lloguer de l’espai públic que pel privat”. Martí ha dit que és “un mal senyal” que l’únic acord econòmic que el PSC ha aprovat fins ara (en l’últim ple es van tombar la resta d’ordenances fiscals) sigui amb Trias, PP i Vox. Des d’ERC, Jordi Castellana també ha remarcat que és més car el m² privat que públic, i creu que l’acord Trias-Collboni no busca l’interès general.

El doble de recaptació

Amb la taxa aprovada, l’Ajuntament de Barcelona preveu recaptar 4 milions d’euros dels restauradors, una xifra que dobla els ingressos (poc més de 2 M €) que ha tingut aquests últims quatre anys amb les quotes bonificades al 75 %. Tot i això, la recaptació total queda lluny dels 8 M € que hauria d’ingressar el consistori si s’apliquessin els imports aprovats el 2019 sense cap escala en funció de la zona i el nombre de taules.

La taxa de terrasses se sotmetrà ara a informació pública per un període de 30 dies hàbils. Si no s’hi presenten al·legacions, l’ordenança fiscal quedarà automàticament aprovada. Si hi ha esmenes, l’aprovació definitiva es preveu per al gener.