Terrassa ampliada consolidada

El Ple de gener a l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat de forma definitiva la taxa de terrasses per al 2024, que entrarà en vigor amb efectes retroactius a l’1 de gener. Les noves quotes per a les terrasses fixen una escala progressiva segons el carrer i el nombre de taules de cada local. Els establiments que ocupin més espai públic (més taules) i que siguin més cèntrics, pagaran més (vegeu el mapa).

mapa terrasses

La taxa ha rebut llum verda després que el govern hagi tombat les quatre al·legacions que hi van presentar en contra la FAVB i sectors professionals, i gràcies a l’acord de TriasxBCN amb l’executiu de Jaume Collboni (PSC). El PP i Vox també hi han votat a favor, mentre que BComú i ERC ho han fet en contra. Amb les noves quotes, s’elimina la bonificació del 75 % que han tingut les terrasses des del 2020, però no s’aplicarà el 100 % dels imports que es van aprovar a finals del 2019, que, en alguns casos, haurien comportat increments de fins al 400 %.

El doble de recaptació

Amb la taxa aprovada, l’Ajuntament de Barcelona preveu recaptar 4 M € dels restauradors, una xifra que dobla els ingressos (poc més de 2 M €) que ha tingut aquests últims quatre anys amb les quotes bonificades al 75 %. Tot i això, la recaptació total queda lluny dels 8 M € que hauria d’ingressar el consistori si s’apliquessin els imports aprovats el 2019 sense cap escala en funció de la zona i el nombre de taules.

El tinent d’alcaldia d’Hisenda, Jordi Valls, ha defensat que la taxa és “fiscalment rigorosa”. Ramon Tremosa (TriasxBCN) ha afegit que la proposta final millora l’acord del govern amb el Gremi de Restauració. PP i Vox han reclamat reduccions majors a la taxa però l’han acceptada perquè el sector la veu bé. En canvi, BComú creu que la taxa “no és bona” per a la ciutat i ERC ha demanat revisar els lloguers dels locals.