Tenir una taula a la terrassa en un bar de Barcelona no val el mateix a tot arreu. Al passeig de Gràcia costarà 604,16 € el 2024, un preu 24 vegades més alt que el que valdrà al carrer del Perú, a Sant Martí. En aquesta via, costarà 26,65 €. En un altre punt cèntric de la ciutat, pels voltants de la Sagrada Família, es fregaran els 475 €. En aquest cas, multiplica per vuit el preu d’una taula al carrer del Perú.

Aquests són els preus d’una sola taula, però el que pagaran els restauradors no dependrà només de la ubicació del bar o restaurant, sinó també del nombre de taules, de manera que els que ocupin més espai pagaran més. Aquests són els preus i les condicions que s’han acordat de manera provisional al ple de novembre de l’Ajuntament, gràcies a l’acord de TriasxBCN amb el govern de Jaume Collboni (PSC).

Escalat de preus segons el nombre de taules

Les noves tarifes acordades permetran eliminar la bonificació del 75 % que han tingut les terrasses des del 2020. “A priori”, l’escalat progressiu de la taxa, en funció de la zona i del nombre de taules, fa que tenir una sola taula resulti més barat ara que amb l’ordenança anterior. Tot i això, cal tenir en compte que els preus pugen amb cada taula i que no ho fan de manera lineal, sinó que com més espai públic ocupin, més s’incrementa el preu.

D’aquesta manera, una terrassa amb cinc taules pagarà menys que una que en tingui 15 al mateix carrer, però la diferència de preu no serà directament proporcional al nombre de taules. El càlcul de la taxa s’incrementarà per grups de cinc. El preu més baix serà per a les primeres cinc taules, el cost pujarà si en posem entre sis i 10, entre 11 i 15… i així fins al més alt, per als que instal·lin més de 20 taules. Per calcular la quota s’aplicarà un coeficient que comença al 0,3 i que es va incrementant per trams fins al 0,8.

Quant costa una terrassa amb vuit taules?

Si posem per exemple una terrassa amb vuit taules a la via Favència, a Nou Barris, el propietari haurà de pagar 255 € de taxa, mentre que la mateixa terrassa a la rambla de Catalunya, a la Dreta de l’Eixample, val 4.975 €. El preu, en aquest cas, és 19 vegades superior ocupant el mateix espai. Entre aquests extrems, si ubiquem el mateix nombre de taules a la plaça d’Eivissa, a Horta, la quota és de 1.020 €.

mapa terrasses

Un cop superat el tràmit al ple, s’obre ara un període d’informació pública de 30 dies hàbils. Si no hi ha al·legacions, l’ordenança quedarà aprovada automàticament. Si n’hi ha, s’hauran de resoldre i l’aprovació definitiva s’allargarà fins al mes de gener.