Foto: Edu Bayer

(ACN/Redacció) La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) ha presentat al·legacions contra la rebaixa de la taxa de terrasses de Barcelona. L’entitat ha titllat la decisió de “privilegi injustificable” i ha avisat que la mesura farà que els restauradors paguin menys que abans de la pandèmia i, fins i tot, imports inferiors als que va abonar durant la covid.

Denuncia que la modificació del règim d’ingressos municipals de les ordenances fiscals que fa referència a la taxa de terrasses “infringeix el principi de capacitat contributiva dels subjectes passius, l’obligació de motivar la reducció i és resultat d’una decisió arbitrària“. En aquest sentit, ha alertat que la mesura farà que l’aportació del sector a la ciutat caigui un 72,5 %, passant dels 13 milions d’euros als 3,6 milions d’euros.

Una proposta del tot inacceptable

Per a la FAVB, aquesta proposta és del tot inacceptable, tenint en compte que el pressupost municipal “s’ha incrementat de forma significativa des del 2019”. L’entitat ha calculat que en els darrers cinc anys els comptes municipals han passat d’uns ingressos de 2.653,9 milions d’euros a 3.595,8 milions d’euros.

La FAVB ha dit que la decisió del consistori és “sorprenent” i ha assenyalat que el cens de terrasses va situar-se en 6.631 llicències al segon semestre del 2023, i no en les 4.174 que consten en els informes tècnics justificatius, econòmics i jurídics que acompanyen la tramitació.

Increment d’impostos i despeses

També ha recordat que després dels anys de pandèmia en què es va aplicar una bonificació del 75 % de la taxa, ara s’està plantejant un retorn a la normalitat que no és justa. “En general per als ciutadans de Barcelona tornar a la normalitat ha suposat increments d’impostos i despeses“, han dit els representants dels veïns que han posat com a exemple l’augment de l’IVA al 10 % a la factura elèctrica, uns preus dels aliments “absolutament esgarrifosos” i un IPC del 3,1 % al desembre i 3,8 % el subjacent.

Per tot plegat, la FAVB ha exigit que no es faci efectiva aquesta mesura i que la normativa de les taxes de terrasses “contribueixi de forma equitativa als recursos de la ciutat, sense privilegiar un sector que treu un benefici econòmic important de l’ús de l’espai públic”.