El líder de Trias per Barcelona, Xavier Trias, ha anunciat aquest dimarts una proposta sobre la taxa de terrasses que inclou una rebaixa de les quotes per als establiments que tenen entre una i 15 taules, que són la majoria. Trias ha assegurat que la proposta busca “resoldre un problema” i ha afirmat que l’alcalde, Jaume Collboni, li ha confirmat que hi dona suport. El Gremi de Restauració ha celebrat l’acord.

Fruit d’aquesta entesa, el govern municipal haurà de fer un nou expedient per a la taxa de terrasses i portar-lo a votació a la propera Comissió d’Economia i al plenari. Com que TriasxBCN i el PSC sumen majoria absoluta, l’acord tirarà endavant. Encara que les noves quotes s’aprovin definitivament amb el 2024 començat, s’aplicaran amb efectes retroactius a 1 de gener, segons ha detallat el portaveu de TriasxBCN, Jordi Martí Galbis.

Quotes més baixes entre una i 15 taules

L’anunci d’aquesta entesa entre Trias i Collboni arriba després que el ple d’octubre tombés les ordenances fiscals i també els canvis a la taxa de terrasses que el govern va pactar amb el Gremi de Restauració. La proposta que l’executiu municipal ha acceptat rebaixa cinc punts els coeficients que s’apliquen als locals que tenen entre una i 15 taules, de manera que pagaran quotes inferiors a les que es van pactar amb el Gremi.

Segons ha detallat el regidor Ramon Tremosa (TriasxBCN), amb aquest acord l’Ajuntament ingressarà entre 500.000 i un milió d’euros menys per la taxa de terrasses. La previsió d’ingressos que el govern va preveure després de l’acord amb el Gremi era d’uns 4,6 M €. Per Tremosa, les noves quotes afavoreixen autònoms amb petits establiments a qui es vol ajudar a “passar més fàcil” el 2024.

En un missatge a les xarxes socials, el tinent d’alcaldia d’Economia i Hisenda, Jordi Valls, ha confirmat el pacte amb el grup de Xavier Trias “fruit del diàleg”. “Celebrem l’entesa que ha permès arribar a un acord sobre les terrasses”. Valls assegura que l’acord respecta el pacte que es va fer primer amb el Gremi de Restauració.

Trias: “Collboni ha de decidir amb qui vol governar”

L’acord de les terrasses es pot considerar el primer gran pacte de Collboni amb un grup de l’oposició després del revés de les ordenances fiscals i el pressupost. Tot i això, Xavier Trias ha assegurat que l’entesa no va més enllà d’aquesta taxa. “Collboni no sap amb qui vol governar”, ha lamentat Trias, que ha instat l’alcalde a decidir si vol formar govern amb TriasxBCN o amb els comuns d’Ada Colau.

“Sempre estarem oberts a l’entesa, però ha de dir ell si ho vol”, ha afegit l’exalcalde. A l’últim ple, Collboni va acceptar negociar pressupost i governabilitat, com li han reclamat Trias i Colau els últims mesos. En la roda de premsa, el líder de TriasxBCN ha insistit que si Collboni accepta rebaixar l’IBI un 2 %, el seu grup donarà suport a les ordenances fiscals, però ha afegit que l’alcalde no ho vol perquè això el pot separar dels comuns.

El Gremi de Restauració, satisfet

En un comunicat, el Gremi de Restauració ha celebrat l’acord Trias-Collboni perquè suposarà una reducció addicional de la taxa a molts establiments. L’entitat agraeix “l’esforç i la generositat” del govern i de l’oposició en favor dels autònoms i pimes. El director del Gremi, Roger Pallarols, ha dit que Trias per Barcelona millora l’acord que van fer amb el govern, que “reverteix aquella actualització [de quotes] tan desmesurada i injusta que es va aprovar l’any 2019″.