ple Ajuntament

L’alcaldessa, Ada Colau, assegura que “Barcelona funciona”, com mostren tots els indicadors, malgrat la situació d’excepcionalitat política que viu el país. Ho ha dit durant la seva primera intervenció en el debat sobre l’estat de la ciutat, la primera de les tres sessions plenàries que hi ha aquest divendres a l’Ajuntament. Els arguments de l’alcaldessa, però no han convençut a l’oposició que l’ha esbroncada amb duresa.

L’alcaldessa ha destacat quatre mesures que han suposat “un abans i un després” per a la ciutat. L’obligació de destinar el 30 % d’habitatge públic en les noves promocions immobiliàries, el servei de dentista municipal, la creació de la primera operadora energètica municipal que ofereix energia verda i la connexió del tramvia per la Diagonal.

Els grups de l’oposició, en canvi, han carregat contra l’acció del govern municipal. El president del Grup Municipal del PdeCAT, Xavier Trias, per exemple, ha criticat que l’alcaldessa i el seu equip perquè mantenen el discurs que “són els millors de tot” i que “la culpa la tenen els altres”. Durant aquest debat s’ha produït una enganxada entre el socialista Jaume Collboni i Gerardo Pisarello, en què el tinent d’alcalde li ha dit al líder socialista que “avui ha vingut a fer de Manuel Valls”.

El ple ordinari vota la connexió del tramvia per la Diagonal

Després del debat sobre l’estat de la ciutat, ha començat el ple ordinari, que té com a punt destacat  la votació de la connexió del tramvia per la Diagonal; i el ple extraordinari sobre seguretat, en què l’alcaldessa, Ada Colau, farà front a la quarta reprovació del mandat.

El Ple ha aprovat atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a August Gil Matamala en reconeixement de la seva trajectòria professional com a advocat de principis universals de llibertat i justícia.

Revocació de medalles i distincions de l’Ajuntament franquista

El Ple ha aprovat revocar l’atorgament de medalles i distincions de la ciutat al dictador Francisco Franco i a una desena de responsables del franquisme. Entre les persones a qui s’ha retirat les distincions de l’Ajuntament també hi ha l’almirall Luis Carrero Blanco, Felipe Acedo Colunga i Severiano Martínez Anido, governador civil.La mesura ha rebut el vot favorable de tots els grups excepte el PP, que s’ha abstingut. El líder dels populars, Alberto Fernández Díaz, considera que aquestes accions han de ser fruit d’acords amplis i que també incloguin la condemna dels crims de la rereguarda republicana.La revocació ha estat rebuda amb aplaudiments pels representants de diferents entitats de memòria històrica presents a la sala de plens.

Revocació medalles franquistes Ajuntament
Debat sobre la connexió del tramvia per la Diagonal

Un dels punts destacats del ple ha estat el debat sobre la connexió del tramvia per la Diagonal, que finalment s’ha aprovat per àmplia majoria. Hi han votat a favor els regidors de BComú, ERC, el PSC, la CUP i els dos regidors no adscrits (Gerard Ardanuy i Joan Josep Puigcorbé). El PDeCAT, Cs i PP hi han votat en contra.

L’activista sense sostre Lagarder Danciu interromp en el ple

Poc abans de les dotze del migdia, el ple ha estat interromput per part de l’activista Lagarder Danciu, que forma part del col·lectiu que ha transformat l’antiga Casa de Cadis en un alberg per a persones sense llar. Lanciu ha acusat de populisme el Ple Municipal, ha retret a Colau perquè, ha dit, “no fa res” per les famílies refugiades i ha escridassat els líders populars i de Ciutadans. L’alcaldessa li ha demanat calma i, pocs minuts després, Lagarder ha sortit de la sala. Tot seguit el ple s’ha reprès amb normalitat i s’hi ha aprovat el següent punt de l’ordre del dia, el Pla especial urbanístic integral per a l’ordenació de l’Escola Anglesola.També ha aconseguit un suport gairebé unànime el Pla especial d’ordenació per als comerços alimentaris al carrer Gran de Sant Andreu. Tots els grups hi han donat suport, tret del Partit Popular, que ha optat per una abstenció.

Picabaralla amb el PP per una proposició antifranquista

A banda de la revocació d’una desena de distincions i medalles franquistes, aprofitant els 80 anys de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona i de la fi de la Guerra Civil Espanyola, el PDeCAT ha presentat una proposició perquè la ciutat commemori totes dues efemèrides. La proposició, que ha estat aprovada amb el suport de tots els regidors i l’abstenció dels populars, també insta l’Ajuntament perquè es recordi individualment les víctimes barcelonines dels camps de concentració nazi amb una instal·lació, com ja s’ha fet en altres ciutats europees. I, per acabar, que es faci un informe sobre les ocupacions d’immobles fetes durant els dos anys posteriors a l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona el 26 gener del 1939.L’abstenció del PP i els arguments del president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, han generat una picabaralla amb els regidors de la CUP, BComú i ERC. El líder popular ha dit que s’ha de recordar i fer memòria històrica, però sense “amnèsia selectiva i oblidats” com, per exemple, ha dit, les víctimes de les txeques. El seu parer ha generat indignació i li ho han retret amb duresa la regidora de la CUP Maria Rovira, el tinent d’alcalde Gerardo Pisarello i la regidora republicana Trini Capdevila.

Discussió agra per les finances municipals i els pressupostos

Un altre dels punts que ha generat una discussió encesa ha estat la proposició del PSC sobre les finances municipals. Aquí també l’alcaldessa i el govern municipal han rebut els atacs de tota l’oposició sense excepcions. Els partits li han retret la manca de transparència i la pròrroga dels pressupostos per a aquest 2019, que asseguren han provocat una retallada en les inversions de 118 milions d’euros, fet que ha desmentit Gerardo Pisarello.

Rebutjada una proposta per agilitzar les desocupacions

El Ple ha rebutjat una proposició del PP en què reclamava mesures contra les ocupacions irregulars com mecanismes per agilitzar les desocupacions. Alberto Fernández Díaz considera que no es pot justificar una ocupació “al·legant que hi havia un estat de necessitat” i ha dit que en aquests casos el que cal és aportar-hi solucions des de l’àmbit municipal. Tot i no donar suport al PP i coincidir que calen més mesures per frenar la problemàtica de l’habitatge, l’oposició ha carregat contra les polítiques d’habitatge del govern Colau. En aquest sentit, el PDeCAT ha acusat l’executiu municipal de no fer “el que han de fer” i Ciutadans de ser “còmplices de les ocupacions il·legals”. Des del govern, Laia Ortiz ha criticat la proposta popular afirmant “que la resposta sigui criminalitzar la balda més dèbil és indecent”.

La CUP demana espais per poder vendre a la manta

Sobre la qüestió dels manters, la CUP s’ha mostrat preocupada pel que considera una “deriva per part d’un govern teòricament progressista”. Considera que l’Ajuntament “no garanteix els drets bàsics de totes les persones” i demana que s’aturin “les persecucions policials” al col·lectiu. En aquest sentit, ha demanat que s’habilitin espais a diversos punts de la ciutat perquè puguin vendre a la manta. La proposició no ha tirat endavant.

Petició per desbloquejar el vaixell d’Open Arms retingut al port de Barcelona

La proposta de Barcelona en Comú en defensa de l’activitat de rescat de migrants que desenvolupa l’ONG ha recollit un consens generalitzat en el fons, però no en les formes. Ciutadans ha acusat l’Ajuntament d’excedir-se en les seves competències i el Partit Popular li ha preguntat si també es lliuraran medalles d’or al mèrit cívic a l’exèrcit espanyol i la Guàrdia Civil, per la participació que tenen en els treballs de rescat al mediterrani espanyol. Els partits independentistes han demanat al govern de Pedro Sánchez que compleixi els seus compromisos d’acollida de migrants.

Polèmica per presumptes filtracions als venedors ambulants sobre els operatius policials

El Grup Demòcrata, Ciutadans i el PP han instat l’alcaldessa a investigar si hi ha hagut filtracions per part de treballadors municipals cap als venedors ambulants per advertir-los dels operatius policials contra la venda il·legal. L’alcaldessa ha assegurat que els responsables de la Guàrdia Urbana neguen haver detectat qualsevol actuació il·lícita i ha acusat els tres partits de “criminalitzar” els treballadors públics sense tenir cap prova dels fets que denuncien.

Declaració institucional de rebuig al judici del procés

En l’apartat de declaracions institucionals, el plenari ha donat llum verda a un text de suport als líders independentistes empresonats i per exigir al Tribunal Suprem “un judici just i imparcial”. PP i Ciutadans consideren que el govern municipal està utilitzant l’Ajuntament per “condicionar la feina de la justícia” i que la declaració intenta “dictar sentència” a favor de la innocència dels acusats.

Ple extraordinari per reprovar la gestió del govern en seguretat

El ple maratonià ha culminat amb el plenari extraordinari requerit pel PDeCAT i ERC per reprovar la gestió del govern municipal en matèria de seguretat. L’oposició ha acusat Colau d’impulsar mesures “ineficaces” i no fer autocrítica davant dels problemes de seguretat i el creixement dels delictes a la ciutat. L’alcaldessa Ada Colau manté que Barcelona no és una ciutat insegura i ha reclamat a la Generalitat que destini 150 agents més dels Mossos d’Esquadra a Barcelona per combatre un augment de delictes que atribueix a “causes estructurals”. La reprovació del govern Colau ha rebut els vots a favor de PDeCAT i ERC -els partits impulsors- i també de Cs, PSC i PP

Aquesta ha estat la quarta reprovació del Ple a l’executiu de Barcelona en Comú, després que en rebés tres més l’any passat: per la crisi dels narcopisos a Ciutat Vella, per les finances municipals i per la no aprovació del pressupost per al 2019.