Barcelona en Comú, PDeCAT, ERC i la CUP han signat una declaració institucional per donar suport als dirigents polítics i socials que han de ser jutjats en les properes setmanes; insta el Tribunal Suprem a garantir el dret a un judici just i imparcial, i demana a la Fiscalia General de l’Estat que reconsideri la seva acusació. Exigeix també l’alliberament “immediat” dels acusats perquè puguin assistir al judici en règim de llibertat. La declaració institucional que s’ha aprovat aquest divendres també fa referència a la necessitat del diàleg entre Estat i Generalitat per trobar una sortida del conflicte i fa una crida als barcelonins, catalans i ciutadans de l’estat perquè defensin els “valors democràtics amenaçats” d’una manera pacífica i ferma.

La declaració institucional  la va proposar l’alcaldessa, Ada Colau, després de visitar els presos independentistes en presó preventiva al centre pentienciari de Lledoners. Colau va explicar aleshores que era necessari “rebutjar aquesta situació de repressió perquè és una vulneració de drets fonamentals”. El text ha rebut el suport del ple l’endemà que Colau va rebre al consistori els familiars dels presos i anunciés que anirà a Madrid a denunciar que el judici es farà “en condicions d’ínjustícia”.

Retrets de Ciutadans i PP

La declaració no ha comptat amb el suport del PSC ni de Ciutadans ni del PP. Els líders dels grups municipals del Partit Popular i Ciutadans han fet ús del seu dret de paraula com a grups municipals no signants i han evidenciat el rebuig a la declaració institucional. Alberto Fernández Díaz ha acusat l’alcaldessa de questionar la feina dels tribunals i l’estat de dret. Ha assegurat que “demanen un judici just però a la vegada marquen sentència”. De la seva banda, Carina Mejías, considera que el govern municipal està actuant amb “vassallatge de l’independentisme” i fent un “atac a la pluralitat del plenari i un ús il·legítim de l’Ajuntament” per mantenir “inflada” la bombolla del procés.